Gymnasieskolan Stillerska som ligger i Dalénum måste stänga den 1 juli.
Detta efter att Skolinspektionen upptäckt brister i utbildningen som myndigheten uppfattar som allvarliga och omfattande, vilket P4 Stockholm var först med att rapportera om.
Skolan ska bland annat ha tagit emot elever som inte haft godkänt i tillräckligt många ämnen, och som därför saknar behörighet till programmen. Skolinspektionen anser även att utbildningen på ett av programmen varit undermålig.
– Eleverna får inte den utbildning som de har antagits till och som skolan säger sig anordna, säger Anna Bergqvist, enhetschef på Skolinspektionen.
– Sedan ser vi också allvarliga brister vad gäller särskilt stöd. Man anmäler inte och utreder inte elevers behov av särskilt stöd, och man utreder inte elevers frånvaro.
42 elever går i dag på skolan som är inriktad på digital kommunikation. De måste nu hitta någon annanstans att studera. Utbildningsförvaltningen på Lidingö utreder hur det ska gå till, efter att ha informerats om situationen på måndagen.
– Det här beslutet kom väldigt snabbt. Vi behöver se över var eleverna ska ta vägen, säger Christer Mohlin (M) ordförande i utbildningsnämnden på Lidingö.
De program eleverna på Stillerska gymnasiet har gått finns varken på Hersby gymnasium eller på Christinaskolan på Lidingö.
– De kan inte hoppa in på ett helt annat program på en geografiskt närliggande skola, säger Christer Mohlin.
Stadens ansvar
Ungdomar från sju olika kommuner går på Stillerska gymnasiet. För de ungdomar i gymnasieåldern som inte går i skolan har Lidingö stad har uppföljningsansvar.
– För ungdomar upp till 18 år som inte går i en gymnasieskola måste kommunen följa upp så att de gör något meningsfullt. Här kan kommunen också erbjuda visst stöd.
Visste ni om bristerna?
– Nej, vi har vetat om att Skolinspektionen varit på besök. Men att det var så här allvarligt och att tillståndet var på väg att dras in kom som en absolut nyhet för oss alla.
Skolans rektor säger till P4 att hon kommer att överklaga beslutet, då det enligt henne bygger på bristfällig information.
Men Anna Bergqvist på Skolinspektionen menar att utredningen har varit omfattande.
– Vi har varit på besök och intervjuat elever, lärare och rektor. Vi har även haft kompletterande intervjuer med rektorn, som är ensamägare till verksamheten. Rektorn har fått ta del av alla handlingar av betydelse för beslutet och givits tillfälle att yttra sig över detta, innan beslutet.
Mitt i har sökt rektorn.