Genomlysningen av läget på Broskolan pekar på en rad allvarliga brister i verksamheten. Därutöver har kommunens visselblåsartjänst fått in rekordmånga anmälningar som pekar ut problem med korruption och politisk inblandning i verksamheten. Dessa påståenden utreds nu av konsultjätten KPMG, som Mitt i tidigare berättat om.

Den första december 2022 diariefördes ett brev hos Upplands-Bro kommun. Brevet är undertecknat av Sveriges Skolledarförbunds ordförande Matz Nilsson.

Brev till kommunledningen

I brevet som är riktat till kommunledningen skriver Matz Nilsson att fackförbundet han leder har sedan några veckor tillbaka ”blivit uppmärksammade på arbetssituationen för några av våra medlemmar, anställda av Upplands-Bro kommun.”

Han konstaterar att det rör sig om Broskolan och att omsättningen på skolledare på den aktuella skolan varit omfattande och att man ser på det med djup oro.

"Särskilt oroväckande"

Längre ner i brevet gör Nilsson klart att han läst genomlysningen av Broskolan och punktar upp de delar han och förbundet anser vara ”särskilt oroväckande”. 

Här omnämns bland annat att ”politisk färg påverkar förutsättningarna för anställda i medarbetargruppen”, ”politisk styrning och involvering i verksamheten” och ”misstro och respektlöshet mot rektorsrollen som verksamhetsledare från arbetstagaren”. Samt även ”privata relationer med politiker påverkar kulturen i skolan”.

Flera medlemmar har slagit larm

För Mitt i förklarar Matz Nilsson att det rör sig om två delar så som han ser det. Fackförbundets medlemmars vittnesmål och genomlysningen som gjorts.

–  Vi får larm från våra medlemmar om att det inte står riktigt rätt till på den här skolan. Det rör sig inte om en medlem, vi har blivit kontaktade av flera av våra medlemmar, berättar han.

Dialog med övriga förbund

Matz Nilsson uppger att man från Sveriges Skolledarförbund vänt sig till övriga fackförbund inom skolområdet för att stämma av om man delar bilden av vad som sker på Broskolan – vilket facken gör.

I brevet efterfrågar man ett möte med kommunen omgående.

– Vi skriver att vi är beredda att sätta oss ner och ha ett samtal om det här och hitta en bra lösning. Vi kommer att bli inbjudna i januari för att träffa representanter för kommunen.

Har läst hela genomlysning

Innehållet i genomlysningen beskriver Matz Nilsson som allvarligt.

– Det sänder rätt så kraftfulla signaler till den politiska ledningen. Skulle det visa sig att det finns en politisk styrning rakt in i ledningen, vem som ska leda skolan och annat, då är det väldigt väldigt allvarligt, såvida man inte kan peka på kraftiga försummelser eller brister i ledarskapet.

Rapport klar: Allvarliga brister på Broskolan

Interna konflikter, grupperingar och bristande ledarskap har skapat en personalgrupp i gungning på Broskolan. Det här visar en konsultrapport som även pekar på allvarliga brister för elever i behov av särskilt stöd.

Den senaste tiden har det stormat kring Broskolan. Vid tre tillfällen det senaste året har skolans rektor bytts ut. Utbildningskontorets ledning spenderade själva mycket tid på skolan för att bättre lära känna verksamheten under våren som gick, då började en bild växa fram. Detta resulterade i att en konsult togs in för att genomföra en genomlysning.

Konsulten fick i uppdrag att titta på tre områden på skolan: kultur, struktur och ledarskap.

Mitt i har tagit del av rapporten, en 15 sidor lång skrivelse som baseras på intervjuer med lärare, personal och observationer på plats. Måndagen den 14 november presenterades rapporten för Broskolans personal, ledning och utbildningskontorets chefer.

Facket: ”Är undermåligt”

Några som också deltog vid detta möte var Lärarförbundets två lokala ordförande: Kicki Nordlander och Lars-Erik Larsson.

– Vi tycker att rapporten är undermålig och alltför subjektiv. Däremot finns det arbetsmiljöproblem som framgår som vi också är medvetna om, säger Lars-Erik Larsson.

Kicki Nordlander förklarar att det som sker nu från fackets sida är att man analyserar innehållet i rapporten och tittar på vilka krav man avser att ställa på arbetsgivaren, Upplands-Bro kommun.

– Det största problemet är att rektorerna inte kan vara kvar på skolan, det blir ett otydligt ledarskap. Det blir inte ett bra långsiktigt arbete, säger Lars-Erik Larsson.

Enligt Lärarförbundet så ska handledning erbjudas personal samt den nya tillförordnade rektorn kommer att få stöd från arbetsgivaren.

Fredrik Nordvall, utbildningschef, Upplands-Bro kommun

Fredrik Nordvall, utbildningschef, Upplands-Bro kommun

Upplands-Bro kommun

Utbildningschefen nöjd

Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbundet har gemensamt formulerat ett svar på rapporten som man skickat in till kommunen. Fredrik Nordvall är nöjd med resultatet och tycker att man nu har ett underlag att gå vidare med för att ta fram en handlingsplan.

En stor och viktig del av ett sådant arbete är att rekrytera en rektor till skolan. Gärna någon som har lång erfarenhet och kvaliteter som är till nytta för det förändringsarbete som behöver göras.

Hur ser du på innehållet i rapporten?

– Det är en situation som vi ska ta på allvar. Det måste naturligtvis genomföras åtgärder för att få Broskolan att bli en skola som är så bra den bara kan för eleverna.

Vilka delar tar ni på störst allvar?

– Risken att det går en massa energi till annat, som borde ha lagts på eleverna.

Reflekterande dokument

I ljuset av Lärarförbundets kritik konstaterar Fredrik Nordvall att rapporten om Broskolan inte är, eller ska ses som, en vetenskaplig rapport. Han menar att man ska se på rapporten som ett observerande och reflekterande dokument.

– Jag ser det som ett observationsdokument som gör en beskrivning av nuläget. Sen är det ju vår profession som tar emot den, och lägger på det rastret: vad säger vetenskapen?

Nordvall konstaterar att när arbetet kommer till att vidta åtgärder på Broskolan så ska de åtgärder man tar vila på forskning och beprövad erfarenhet, enligt vad skollagen säger.

”Inte en skola i fritt fall”

Utbildningschefen återkommer till perioden under våren då han själv spenderade mycket tid på skolan. Både lärare och elever beskrev då för honom ett lugn på skolan vad det gäller studiero.

– Det är viktigt att säga det, att det här inte är en skola i fritt fall, säger Fredrik Nordvall och tillägger:

– Jag skulle inte vara orolig att ha mina egna barn där, absolut inte, det kan jag säga rakt av. Däremot, är det en bra arbetsmiljö för lärarna? Skulle det vara roligt att vara lärare på Broskolan i dag? Nej, säkert inte.

Väldigt kort och i extrem klartext skulle jag säga att läget på Broskolan är mycket allvarligt

Från rapporten:

”Väldigt kort och i extrem klartext skulle jag säga att läget på Broskolan är mycket allvarligt. Det är en ganska destruktiv arbetsmiljö där flera personal är otrygga och där många tappat arbetsglädjen och tyvärr till stor del fokus på uppdraget. Personal far illa och elevers behov tillgodoses inte som det borde då ’sikten skyms’ av situationen i personalgruppen.”

Källa: Genomlysning Broskolan

Alarmerande uppgifter i ny rapport från högstadieskola

"Interna konflikter, grupperingar och bristande ledarskap"