– Vi valde att flytta hit givet den informationen vi fick från Sollentuna kommun. Enligt ursprunglig tidplan skulle Väsjöskolan tas i bruk 2019/2020. Sedan har det bara skjutits på framtiden, säger Karolina Nilvang som är en av de många engagerade föräldrarna.

Besvikelsen när det gäller utbyggnaden av Väsjöområdet, och speciellt skolan, har funnits i flera år. Fram tills nu har barnen från Väsjön emellertid fått plats på Vaxmoraskolan, något man har accepterat i väntan på bygget av skolan i Väsjön.

Men i år blev det annorlunda. När förhandsbeskedet om höstens skolplacering kom i mars visade det sig att cirka 25 barn från Väsjön fått plats på Rösjöskolani Edsberg, trots att skolan inte fanns med alls bland de tre skolor de hade valt.

– Kommunen hävdar att de har tilldelat platser utifrån närhetsprincipen, men vi ifrågasätter hur de har beräknat avstånden, säger Karolina Nilvang.

Att ta sig till och från Rösjöskolan blir tidskrävande och för dem som redan har barn på Vaxmoraskolan blir den logistiska utmaningen rejäl.

– Syskonförtur gäller inte i Sollentuna, närhetsprincipen går före, det tycker vi är fel. Det går ingen buss mellan Vaxmora och Edsberg. Jag vet inte hur vi ska lösa den dagliga logistiken, säger Karolina Nilvang.

– Många kommer att tvingas använda bil, kanske även gå ner i arbetstid för att hinna med, säger Agnes Bank, en annan av Väsjöföräldrarna.

Ytterligare ett skäl till att föräldrarna inte är nöjda med placeringen på Rösjöskolan är trygghet då Edsberg klassas som ett utsatt område av polisen. Dessutom hänvisar de till Rösjöskolans resultat och kundundersökningar, i sin diskussion med kommunen.

300 namn på protestlista

För diskussion har det blivit. Väsjöföräldrarna är pålästa och fulladdade med argument för sin sak. Missnöjet gäller två saker. Den ena är kommunens brist på utbyggnad av service i Väsjön. Den andra gäller hanteringen av skolplaceringarna till förskole­klass i höst.

Nästan 300 personer har skrivit under en protestlista och i förra veckan hade föräldrarna ett möte med politiker och tjänstemän i The Factory.

Där krävde de förklaringar och framförde sina två krav: Att Vaxmoraskolan utökas med en förskoleklass i höst med paviljonger i anslutning till skolan, och att bygget av Väsjöskolan tidigareläggs så att den kan öppna hösten 2023.

”Inte avsikt att lyssna in oss”

Men frågan är om föräldrarnas engagemang räcker. Två dagar efter mötet i The Factory fick de beslut om skolplacering med posten, på Rösjöskolan.

– Utskriftsdatum för beslutet är den 30 mars, samma dag som vi hade mötet. De hade redan innan gått vidare med att förbereda för utskick. Det signalerar att kommunen inte hade för avsikt att lyssna in oss på mötet, säger Karolina Nilvang.