Slobodanka Stevic, 65, visar vägen in till kolonilotten i Alby. Mitt på tomten står en pergola som knappt släpper igenom något solljus för vindruvsrankorna som fått klättra under många års tid. Men ändå bara en bråkdel av de 25 åren som Vårby gårdsbon Slobodanka Stevic har haft sin lott.

– Då var den bara fem kvadratmeter stor och det tog något år att bara kratta gräs för att få den så fin som jag ville.

I dag är lotten mer än 20 gånger så stor och förutom den vindruvsklädda pergolan rymmer hennes kolonilott nu en svartmålad stuga och flera odlingslotter med potatis, lök och tomater. Här finns också någon enstaka bärbuske. Allt det här har hon byggt och fixat till själv.

– På sommaren kommer jag hit nästan varje dag. Om inte på förmiddagen så definitivt på eftermiddagen. Då fikar jag lite och träffar folk. För man känner varandra här, det är som en familj.

Kommunen vill kasta ut utsocknes

Men snart kan det vara slut med det. Botkyrka kommun vill ha bort henne och 29 andra som inte är folkbokförda i kommunen. Om koloniträdgårdsföreningen inte går med på det riskerar alla medlemmarna att kastas ut, även de som bor i Botkyrka. Det framgår i ett nytt avtalsförslag som kommunen vill driva igenom med föreningen.

Helt fel, tycker Slobodanka Stevic.

– Varför ska de sparka ut folk efter 25 år? De har aldrig sagt något om det här tidigare.

Slobodanka Stevic tycker att det borde gå att hitta en kompromiss med kommunen. Hon och flera andra har tidigare föreslagit att från och med 2024 ska inga nya medlemmar utanför Botkyrka skrivas in i föreningen, men att de som redan är medlemmar får vara kvar.

– När vi sedan blir för gamla eller inte orkar vara kvar längre så säljer vi lotten vidare till någon i Botkyrka, säger hon.

Kan du ha förståelse för att en kolonilottsförening i Botkyrka först och främst ska gynna någon från Botkyrka?

– Nej, det måste gå att hitta en kompromiss. Vi har sagt att om ni vill ha bort oss härifrån så får ni förhandla med oss. Men straffa inte Botkyrkaborna, det är orättvist.

Nya bostäder på platsen

Lisa Bodinger, biträdande mark- och exploateringschef, menar att det ska vara en förmån som erbjuds kommunens invånare i första hand.

Och en kompromiss är inte aktuell här för inom ett par år ska ett 50-tal kolonilotter tas bort för att ge plats åt nya bostäder i Albytäppan.

– De lotter som blir kvar ska brukas av botkyrkabor. Kommunen föreslår därför 2025 som ett övergångsår då de kolonister som är bosatta utanför kommunen får gott om tid för att lämna sina kolonilotter.

Att samtliga kolonilottsägare kan kastas ut beror på att det saknas avtal, trots att samtal förts, säger hon.

– Utan avtal kan vi inte låta koloniverksamheten vara kvar.