Ända sedan förra våren har SL argumenterat för att undantaget från betalning för barnvagnar och rollatorer borde försvinna, i samband med att blippautomater installeras i bakdörrarna på alla stombusslinjerna i innerstan.

Mitt i berättade om detta senast i slutet maj, vilket väckte stor uppmärksamhet och fick många läsarkommentarer.

Enligt SL:s beslutsunderlag "föreligger inte längre något skäl att undanta dessa resenärer från kravet att ha en giltig biljett. Undantaget bör därför sluta gälla vid en utökning av påstigning i alla dörrar till fler stadsexpressbusslinjer."

Många av Mitt i:s läsare gick på samma linje och tyckte att det vore rättvist om barnvagnsföräldrar fick betala som alla andra.

Fortsatt undantag

Men nu, inför den 19 augusti då bakdörrarna på linje 1-6 ska öppnas för påstigning, ger SL beskedet: Inget beslut om någon regeländring har fattats, därför fortsätter undantaget för barnvagnar och rollatorer att gälla på samtliga bussar. *)

Presskommunikatören Natalie Nordenswan utvecklar i ett mailsvar:

"Trafikförvaltningen ser just nu över vilka regler som bör gälla på bussar i SL-trafiken då många förutsättningar har förändrats sedan dåvarande Landstingsfullmäktige under 1980-talet beslutade att resenärer med barnvagn reser gratis på bussar i SL-trafiken. Tills något annat formellt beslutas och förmedlas till resenärerna gäller samma regler som tidigare."

Något förklaring till varför SL går emot sina tidigare rekommendationer har Mitt i inte kunnat få fram. Inte heller hur länge undantaget kan komma att gälla.

"Trafikförvaltningen behöver gå igenom vad som beslutades tidigare för tiotals år sedan om barnvagnar. I nästa steg behöver vi ta ställning", skriver Natalie Nordenswan.

"Inget att ta ställning till"

Skälet till att barnvagnar undantogs var att man inte ville att föräldrar skulle tvingas lämna sina barn ensamma bak i bussen medan de gick fram och betalade.

Nu har ju det argumentet fallit bort. Varför ska dessa grupper ändå åka gratis?

– Påstigning i alla dörrar är inte den enda förändring som påverkar en resenärs möjlighet att köpa och validera sin biljett, om man jämför med för 40 år sedan. Än finns inget färdigt förslag till beslut och därför har jag och Mittenkoalitionen inget konkret att ta ställning till, säger Anton Fendert (MP), trafikregionråd.

*OBS: I helgens papperstidning finns den felaktiga uppgiften att barnvagnarna ska börja betala på blåbussarna, vilket baserade sig på SL:s tidigare, ej genomförda förslag. Mitt i kommer att införa en rättelse i kommande utgåva av tidningen.