Förslaget om lånetillskottet på tre miljarder låg på EIB:s bord redan i våras. På måndagen meddelade banken att pengarna till Slussenbygget får grönt ljus.

Därmed bidrar EIB med totalt cirka sju miljarder kronor till projektet.

Enligt EIB är Slussenprojektet avgörande inte bara för Stockholms infrastruktur, utan även för att främja hållbara och klimatstarka lösningar.

– Den ytterligare finansieringen speglar EIB:s långsiktiga åtaganden för projekt som gör det lättare för europeiska städer att bli mer hållbara och motståndskraftiga, säger Thomas Östros, vicepresident på EIB, i en kommentar.

Sofie Nilvall, finanschef på Stockholms stad.

Sofie Nilvall, finanschef på Stockholms stad.

Stockholms stad

Kan pressa räntan

Rent praktiskt innebär dock lånet ingen skillnad för själva bygget.

– Egentligen påverkar det inte projektet alls. Finansavdelningen finansierar våra investeringar allt eftersom fakturorna kommer in. Det här gör det bara möjligt för oss att låna mer pengar från EIB, som ser positivt på projektet, säger Sofie Nilvall, finanschef på Stockholms stad, till Mitt i.

Staden har använt det tidigare beviljade lånet på fyra miljarder kronor, men inte det som nu beviljats.

Påverkar det här slutkostnaden?

– Nej, den är satt sedan innan. Men det är väldigt bra för oss att ha möjlighet att låna pengar från olika ställen så att vi kan pressa räntan så mycket som möjligt, säger Sofie Nilvall.