Vårväderstorget, Kortedala torg, Radiotorget... Göteborg vimlar av små lokala torg med egna butiker och folkliv. På de flesta platser har mindre verksamheter etablerats med småföretagare som erbjuder allt från skomakeri till skönhetsvård.
Många har redan genomgått en tuff period med pandemi och kraftiga prishöjningar. Nu tvingas de dra åt svångremmen ytterligare när hyrorna går upp efter årsskiftet.
– Jag kommer att få en tuff hyreshöjning på 1 500 kronor. Men jag vill helst inte höja priserna för kunderna, säger Moez Hamini, som har en frisörsalong på Vårväderstorget.
Tuffa tider. "Jag vill helst inte höja priserna för kunderna", säger Moez Hamini som driver en frisörsalong på Vårväderstorget.
Lovisa Hansson
Han tog över verksamheten för åtta år sedan och lönsamheten har gått upp och ner sedan dess. Moez Hamini berättar att han har många trogna kunder från hela Göteborg som känner till honom sen tidigare och vet att han är en duktig frisör. De fördelaktiga priserna han erbjuder är också ett dragplåster.
– De flesta av mina kunder bor här i området. Här finns många pensionärer och låginkomsttagare och jag kan inte ta några höga priser, säger han.
Tvingats höja priserna
En annan småföretagare som berörs är Youssef Saliba som driver Guldhedens skomakeri och nyckelservice på Doktor Fries torg. Han har haft sin verksamhet på samma ställe i tolv år, men är rädd att han ska tvingas att packa ihop.
– Om höjningarna fortsätter i samma takt finns en risk att jag måste lägga ner eller gå i konkurs. Eftersom jag har en enskild firma kan jag förlora allt, säger han.
Youssef Saliba säger att det har varit kämpigt att bedriva verksamheten i flera år. När pandemin äntligen lättade startade kriget i Ukraina som i sin tur påverkade inköpspriserna. Motvilligt har han tvingats höja sin priser litegrann.
– Hyreshöjningen påverkar mig mycket eftersom allt material och till och med parkeringen har redan blivit dyrare, säger han.
Carina Guerreiro, har varit verksam på Radiotorget sedan 2015. Nu driver hon butiken Nytt Igen Second hand.
Har du förståelse för att hyrorna behöver höjas?
– Både och. Jag ser ju själv vad som händer i världen och det klart att vi blir påverkade så någonstans finns det en logik i det. Sedan tycker jag att Göteborgslokaler, som bör ha bättre förutsättningar än oss småföretagare, kanske borde ta en större del av smällen, säger hon.
Innebär en hyreshöjning att du kommer få höja priserna?
– Egentligen hade jag behövt höja priserna redan nu. I förlängningen kan det bli så att folk slutar att handla och det innebär i sin tur att jag inte klarar av att ha kvar butiken. Många tar sig hit trots att vi inte har ett jättecentralt läge, men det är ändå ett ganska begränsat kundunderlag. Radiotorget är som en samlingsplats, folk kommer in och slänger några ord med varandra.
Finns det risk att de små lokala torgen blir urlakade till slut?
– Ja, det tror jag tyvärr.
"Räknar med att klara höjningen"
I Lyx Skrädderi på Kortedala torg arbetar Shilan Majid vid sin symaskin. Hon är skräddare i tredje generationen och har lärt sig yrket genom sin pappa och farfar. Shilan Majids specialitet är kulturella festkläder som hon levererar till kunder i hela Norden. Just nu har hon en stor beställning med tio dräkter inför en kurdisk högtidsdag.
– Min lokal är inte så stor så jag räknar med att klara höjningen. Jag tycker GöteborgsLokaler är en bra hyresvärd och är nöjd för övrigt, säger hon.
Inte orolig. Shilan Majid är nöjd med sin hyresvärd och oroar sig inte för nästa års hyreshöjning.
Lovisa Hansson
Shilan har haft funderingar på att flytta sin verksamhet närmare centrum och har tittat på lokaler vid Svingeln. Men där är hyrorna dubbelt så höga som vid Kortedala torg, så hon har bestämt sig för att bli kvar.
– Jag har haft skrädderiet här i tolv år och det går bra. Jag flyttar inte, säger hon.