Vinden sveper in genom lokalen och får plasten som täcker den nedre hälften av det fyra meter höga hålet i entrén att fladdra och skvallra om att något saknas i glassfabriken på Agnestigs torg i centrala Nacka.

Glassmaskinerna, pastöriseringsmaskinerna, turbofrysarna och kylrummet som sväljer 400 kantiner – totalt två ton glass – är redo. 

5. Sedan kan glassen förvaras i frysrummet.

5. Sedan kan glassen förvaras i frysrummet.

Johan Kristensen

Kenny Mattsson ställer upp en korg med kokosnötter på hyllan på väggen, bland pyramider av lime, bananer och persikor – allt i prydnadsplast.

– Vi kan inte ha riktig frukt av hygienskäl. Det blir gammalt och drar till sig blomflugor.

Den vita flygeln och svarta gitarren står på loftet.

– Egentligen hade vi inte plats för flygeln hemma längre. Men det är ju lite tråkigt att skriva. Skriv i stället att det är en hyllning till Carl-Bertil Agnestig som torget här ute är uppkallat efter. Han som gjorde den röda boken Vi spelar piano som alla som någonsin har spelat piano har använt, säger han.

Kenny Mattsson har jobbat som programchef på Gröna lund och bokat artister tidigare.

Kenny Mattsson har jobbat som programchef på Gröna lund och bokat artister tidigare.

Johan Kristensen

För trångt för glassdisk

Några dagar återstår till skärtorsdagens öppning. En stor ko i glasfiber som ska parkera ovanpå frysen är beställd och ska hinna fram i tid. Vad mer behövs? Kenny Mattsson veckar pannan och kikar på skyddsplasten som dansar i vinden. 

– Jag ska ha in en dubbeldörr – annars får jag inte in glassdisken. Men först måste vi bila loss ett ton betong, säger han.

Kenny Mattsson och Kennys Gelato har tagit fram omkring 200 olika smaker. Men vissa vägrar han att göra en gång till.

Kenny Mattsson och Kennys Gelato har tagit fram omkring 200 olika smaker. Men vissa vägrar han att göra en gång till.

¿ BIENT‘T

Han är van vid att fixa till nya glasskiosker. Sedan premiären i Tollare 2019 har han öppnat på Djurgården, Marcusplatsen, Sergelterassen. I år här och på Kungsbroplan.

Men han medger att fabriken i centrala Nacka tar priset. Arbetet med att få ordning på lokalen har pågått sedan i december. Nu när alla glassmaskiner har flyttats hit behövs också en glassbil för att serva övriga serveringar. Han har köpt in sex frysvagnar som tillsammans rymmer 420 kilo glass och en lastbil med baklyft som kan ta emot det dubbla.

För att få in glassdisken i glassfabrik var Kennys Gelato tvugna att byta dörr och bila loss ett ton betong.

För att få in glassdisken i glassfabrik var Kennys Gelato tvugna att byta dörr och bila loss ett ton betong.

Johan Kristensen

Vill växa ytterligare

Förhoppningen är att glassfabriken ska göra glasstillverkningen både effektivare och lugnare.

– Jag får en plats där jag kan vara och kvalitetssäkra. Tidigare flängde jag runt bland alla ställen. Jag får bättre kontroll på varulagret och eftersom vi bara behöver tillverkare här blir det färre tillverkningstimmar.

Artisten Pernilla Wahlgren har komponerat smaken lemon pie åt Kennys gelato.

Artisten Pernilla Wahlgren har komponerat smaken lemon pie åt Kennys gelato.

Kennys Gelato

Samtidigt ser glasskungen att fabriken ger honom bättre förutsättningar att utvidga sitt imperium.

– Framförallt blir det lättare att öppna nya ställen. Du behöver inte köpa de här dyra maskinerna till varje ställe. Det enda du behöver är en glassdisk, en kassa och ett frysskåp att förvara glassen i. Det kan bli 20 ställen med lite tur.

Var öppnar du nästa ställe?

– Det tar vi nästa säsong. Nu måste vi se till att vi kan öppna de ställen vi har den här säsongen.

Utöver Siciliana supreme som gav honom SM-guld 2022 har kändisar som Pernilla Wahlgren, Thorsten Flinck och Markoolio sedan starten hjälpt till med smaker som lemon pie, kaffe latte och hasselnöt med crunch.

Totalt har han 200 olika smaker att variera mellan. Men vissa kommer han aldrig att göra igen.

– Ketchup! En tioårig flicka som var jätteförtjust i ketchup blev nästan tårögd av lycka när jag gjorde den. Men det var ingen storsäljare. Alla ville provsmaka men ingen ville köpa en kula.

1. Första steget i glassfabriken är att pastörisera glassmeten.

1. Första steget i glassfabriken är att pastörisera glassmeten.

Johan Kristensen

2. I nästa steg tillsätts en smak.

2. I nästa steg tillsätts en smak.

Johan Kristensen

3. Sedan körs glassen i glassmaskinen...

3. Sedan körs glassen i glassmaskinen...

Johan Kristensen

...efter åtta minuter är den klar och dekoreras.

...efter åtta minuter är den klar och dekoreras.

Yannick Lagher

4. Därefter stoppas kantinen med glass in i chockfrysen.

4. Därefter stoppas kantinen med glass in i chockfrysen.

Johan Kristensen

5. Sedan kan glassen förvaras i frysrummet.

5. Sedan kan glassen förvaras i frysrummet.

Johan Kristensen

6. Glassdisken håller 13 grader. Det ska alltid finnas tolv smaker att välja på. ”Markoolio ger mig ett hårt slag i magen om jag inte säger att hans hasselnöt crunch är den godaste smaken”, säger Kenny Mattsson.

6. Glassdisken håller 13 grader. Det ska alltid finnas tolv smaker att välja på. ”Markoolio ger mig ett hårt slag i magen om jag inte säger att hans hasselnöt crunch är den godaste smaken”, säger Kenny Mattsson.

Kennys Gelato