– I början trodde barnen att det var ett kylskåp, berättar måltidsbiträdet Annika Haglind på kommunens hemsida.

Men det är det inte.

Glasskåpen i Söderfjärdsskolans matsal är i själva verket så kallade hydroponiska odlingar, det vill säga odlingar helt utan jord, med växternas rötter i vatten.  

Hittills har skolan odlat salladssorterna Amarant och röda babysalladsblad samt senapswasabi och rädisskott som serveras på skolmatsalens grönsaksbord.

Klart på en månad

Elever i årskurs 2 deltar vid planteringen som en del av hemkunskapslektionerna. Personalen fyller sedan regelbundet på med vatten och växtnäring och övervakar så att skåpen har rätt ljus, fuktighet och värme.

Enligt kommunen blir växterna klara på 3-4 veckor och då får eleverna även delta i skörden.

– Vi har tänkt att vi ska odla mer örter framöver, som thaibasilika till pesto eller örtolja, säger Annika Haglind som tycker att det är roligt att kunna servera egenodlat.

Om odlingarna slår ut väl kan skåpet flyttas till andra skolor i kommunen eller så skaffar skolmatsalarna egna skåp, uppger måltidschef Pärnilla Lindahl.

Enligt henne är syftet med odlingsskåpen inte att skaffa billigare grönsaker till skolan utan att sprida odlingsglädje och lära eleverna hur det vi äter växer.