Helikopterplattan i Mölnvik har stått tom i sju år. Under 24 år utgick regionens ambulanshelikopter därifrån, men i takt med att området utvecklades flyttades den till Norrtälje av säkerhetsskäl och klagomål om buller.

Sedan dess har Värmdö kommun avvaktat med att använda marken ifall frågan om ambulanshelikopter skulle­ återkomma. Men nu, när de har skickat in förslag på sex andra platser i kommunen som skulle kunna fungera som bas, går helikopterplattan återigen att använda.

Men till vad? Det är en fråga som nu har kastats ut till allmänheten.

– Vi har inte alltid de bästa idéerna men vi vill göra något positivt med ytan, säger Sofia Vogel, avdelningschef för mark och exploatering på samhällsbyggnadskontoret.

Sofia Vogel, avdelningschef på mark- och exploateringsavdelningen.

Sofia Vogel, avdelningschef på mark- och exploateringsavdelningen.

Privat

De efterlyser nu en privatperson, ett företag eller en organisation som vill arrendera marken och målet är att den ska användas till initiativ som gynnar invånarnas välmående. Det kan även vara flera som samsas om ytan på och runt helikopterplattan.

Kort arrende

Förslag på användningsområden som bidrar till social sammanhållning, gemenskap och trygghet är önskvärt och det får gärna vara för alla åldrar, men Sofia Vogel vill inte specificera för mycket då hon inte vill utesluta något.

Den som är intresserad ska skicka in ett konkret förslag till hur marken ska användas och hur det bidrar till områdets positiva utveckling.

– Vi hoppas att det ska komma in bra förslag som fungerar. Vi gör inte det här för att tjäna pengar, utan för att skapa något positivt för medborgarna.

Men det behöver inte betyda att det slutgiltiga användningsområdet för marken är avgjord. Marken arrenderas ut i fyra år med möjligheter till förlängning. Detta gäller tills Trafikverket är klar med sin ombyggnation av Grisslingerakan och den stora rondellen, så kommunen därefter kan utvärdera hur trafiksituationen påverkar platsen.

På plats nästa år

Därför rekommenderar kommunen att den blivande arrendatorn inte bygger några permanenta byggnader. Men Sofia Vogel menar att det finns mycket som går att göra utan stora bygglov, bland annat med baracker eller enklare konstruktioner.

Hon understryker att utlysningen inte är en tävling utan en intresseanmälan, och att den som skickar in en idé måste vara beredd på att genomföra den.

– Då kan det bli verklighet lite snabbare.

Sista dag för svar är den 20 augusti och förhoppningen är att kunna ha något på plats på helikopterplattan i början av nästa år.