– Vi är stolta över att Sollentuna är den kommun i länet där störst andel matavfall sorteras ut, säger Pendar Behnood, verksamhetschef för avfall på Sollentuna Energi & Mijö, Seom.

Varje år jämförs alla kommuner i landet utifrån olika områden som rör avfallshanteringen.

Man kontrollerar bland annat på hur mycket avfall som uppstår i hushållen och hur mycket av matavfallet som sorteras ut och tas till vara.

Undersökningen tittar även på hur nöjda kommuninvånarna är med hämtningen av avfall och återvinningscentralerna.

"Viljan finns där"

Sollentuna är den kommun i länet som rankas högst när alla parametrar läggs ihop, med ett sammanvägt index på 80,15. Och bland landets 290 kommuner hamnar Sollentuna alltså på plats 28.

– Vi har jobbat intensivt med information till Sollentunaborna för att uppmuntra till utsortering och märker att både intresset och viljan finns där, säger Pendar Behnood, verksamhetschef för avfall på SEOM.

Även när det kommer till hur mycket avfall varje invånare ger upphov till ligger Sollentuna bra till med 317 kilo per person och år, jämfört med länets snitt på 355 kilo.

– Det kan till exempel handla om att man i större utsträckning undviker onödig konsumtion eller kastar mindre mängder mat. Vi ser också att en större andel förpackningar sorteras ut här, säger Pendar Behnood.

Fler stopp för mobil ÅVC

En annan parameter i undersökningen rör återvinningscentralerna. Eftersom Sollentuna inte har någon fast sådan finns en mobil återvinningscentral som regelbundet stannar på sex olika platser.

– Antalet besökare där ökat allt mer, och under de senaste åren har vi utökat med hållplatser i Tureberg och Edsberg efter önskemål från Sollentunaborna, säger Pendar Behnood.

Mängden fossila bränslen i bland annat sopbilarna har också minskat, vilket avspeglas i rankningen.

– Vi jobbat hårt med fossilfria bränslen i vår avfallshantering, det är en viktig del är klimatarbetet. Men allra gladast blir jag nog för den höga kundnöjdheten, säger Jonas Riedel (C), ordförande i miljö- och klimatnämnden.