Under de senaste åren har bonde Anders Ström, som har sin huvudverksamhet på Bögs gård i Sollentuna, även huserat på Järvafältet kring Hästa gård.

Här har han bedrivit jordbruk, haft betesdjur och dessutom planerat solrosor och massor av andra småblommor för den biologiska mångfaldens skull – något som uppskattats mycket av besökare, som vallfärdat till platsen när blommorna slagit ut.

– Det brukar vara ett hav i regnbågens alla färger blandat med stora, gula solar. Vissa går förbi här nästan varje dag under sommaren för att följa utvecklingen och för att se varenda blomma slå ut, säger Anders Ström.

Bonde Anders Ström bland sina solrosor förra året.

Bonde Anders Ström bland sina solrosor förra året.

Stefan Källstigen

Jämnades med marken

I år var planen att platsen skulle bli finare än någonsin, återigen med mängder av både småblommor och solrosor. Anders Ström berättar att han utökat sina planteringar och sått på än större ytor.

Men en dag i mitten av augusti möttes besökare av en "fruktansvärd syn", enligt en av Mitt i Järvas läsare som hört av sig.

Stora ytor där blommorna vuxit var helt jämnade med marken, bortklippta, precis när det skulle blomma som vackrast. Kvar fanns bara nedklippt gräs.

– Folk har varit helt rabiata. Stora delar av planteringarna är bara borta. Det är jättetråkigt och jag är själv ledsen för det; jag har lagt ner kärlek, tid och energi på att det här ska bli bra. Det är inte bara för syns skull, utan också för att gynna viktiga pollinatörer, säger Anders Ström.

Så här såg det ut på Järvafältet en kort tid innan alla blommor klipptes ned.

Så här såg det ut på Järvafältet en kort tid innan alla blommor klipptes ned.

Läsarbild

Så här såg samma plats ut efter att Grön Stad av misstag mejat ned blommorna.

Så här såg samma plats ut efter att Grön Stad av misstag mejat ned blommorna.

Läsarbild

Mänskligt misstag

Så vad var det egentligen som hände på Järvafältet? Ett mänsklig misstag, enligt ansvariga på Grön Stad, entreprenören som på uppdrag av trafikkontoret ansvarar för driften och underhållet av marken kring Hästa gård.

– Det var ett sorgligt misstag av en av våra anställda, ett stort missförstånd, väldigt olyckligt. Det skulle givetvis inte ske någon form av klippning där, säger Mats Odmark, produktionschef.

Personen hade enbart fått i uppgift att klippa gräset kring herrgården, enligt Mats Odmark.

– Det är märkligt att det blev som det blev, det ska faktiskt inte kunna ske, men nu blev det så i alla fall. Vi är i dialog med vår beställare Stockholms stad om eventuella kompensationsåtgärder. Vi är väldigt ledsna, säger han.

Vad gör ni för att säkerställa att det inte händer igen?

– Vi är redan i färd med att skapa bättre rutiner så att folk alltid vet exakt vad de ska göra. Det här kommer inte upprepas, det kan jag garantera, säger Mats Odmark.