Varje tisdag erbjuds nu rödbetssoppan borsch – Ukrainas nationalrätt – för avhämtning på restaurang Koizen i Linnéstaden.
Sopplunchen serveras i samarbete med Help Ukraine Gothenburg (HUG). Syftet är att samla in pengar för att köpa värmekaminer som ska hjälpa ukrainska barnfamiljer genom krigsvintern.
– Borsch är traditionellt billig mat men jag hoppas att så många som möjligt passar på att skänka pengar i samband med lunchen, säger Katja Blank, läkaren som drivit HUG sedan kriget startade i ett uttalande.
"Godaste jag ätit"
Ytterligare en aktör i lunchprojektet är Stadsbudskåren i Göteborg. Ett av stadsbuden är förre SÄPO-chefen Klas Friberg som kommer vara på plats vid den första lunchen som serveras 6 december.
– Jag föll pladask för borsch när jag blev bjuden av HUG härom veckan. Det är bland det godaste jag ätit, säger han.
Klas Friberg beskriver lunchprojektet som ett förebyggande arbete.
– Det är en viktig påminnelse om vikten av att inte glömma bort den ukrainska civilbefolkningen och deras behov av vår hjälp.
HUG kommer även att sälja borsch på julmarknaden vid Kronhuset i Göteborg.