– De springer ute på gräset och in under våra uteplatser. Ofta klättrar de upp på utemöblerna också, det är lite ofräscht, säger Mikael Nyhlén som bor i en av radhuslägenheterna på Kung Hans väg.
Grannarna upplever samma problem. En av dem är Hernán Leiva som inte längre vågar ha dörren till uteplatsen öppen för vädring.
Mikael Nyhlén och Hernán Leiva utanför det tidigare grovsoprummet som har gjorts om till soprum för rest- och matavfall.
Tomas Stark
– I så fall måste jag sätta något vid dörröppningen och hålla koll. Annars springer de in i lägenheten. Jag har haft en råtta inne en gång, den gömde sig bakom en högtalare och var svår att få ut, säger Hernán Leiva.
Och han är inte ensam. May Jakobsson som bor i längan mitt emot Hernán och Mikael har också haft en råtta på besök.
– Den kom in via baksidan. Det bara rasslade till på fönsterbrädan och så sprang den in i vardagsrummet och vidare in under sängen i sovrummet. Min man tog en kvast och lyckades jaga ut den, men det tog en stund, säger hon.
En råtta som fastnat i May Jakobssons fälla vid uteplatsen.
Privat
En råtta per dag
Grannarna tycker inte att John Mattsson, som köpte 298 lägenheter i Rotebro av Sollentunahem 2020, tar problemet på allvar.
Efter att May Jakobsson hittade en råtta inomhus köpte hon en råttfälla, som fångade sju råttor på sju dagar. Även Mikael Nyhlén har satsat på egna råttfällor på sin uteplats, med likande resultat.
Nästan varje natt fastnar en råtta i någon av fällorna som MIkael Nyhlén har på sin uteplats. "Man ser ju hålet där bakom, där de kommer upp", säger han.
Tomas Stark
– Nästan varje natt sitter det en råtta i någon av fällorna.
Inga papperskorgar
Råttproblemet i Rotebro är långt ifrån nytt, men på senare tid har det eskalerat menar grannarna på Kung Hans väg. En orsak kan vara ett schaktningsarbete som görs för att fjärrvärmesystemet ska ersättas av bergvärme. Men även John Mattsons övriga agerande bidrar, tror de.
– Helt plötsligt tog de bort alla papperskorgar här i området. Först sa de att det var av miljöskäl men senare, på ett boendemöte, medgav de att det var för att spara pengar och att papperskorgarna användes på fel sätt, säger Hernán Leiva.
Ytterligare en försämring kom för bara några veckor sedan. Den 18 december stängdes soprummet och ersattes av det tidigare grovsoprummet.
Hernán Leiva och Mikael Nyhlén utanför det tidigare soprummet. Fortfarande flera veckor efter att det stängdes ställer folk sopor utanför, men det har ändå blivit betydligt bättre än i början nu när John Mattson har satt staket för och satt upp lappar även på engelska som hänvisar hyresgästerna till det tidigare grovsoprummet.
Tomas Stark
Något grovsoprum finns inte längre kvar, i stället hänvisar John Mattson till den mobila återvinningscentralen, och det nya rummet för hushållssopor är mindre än det förra och blir snabbt överfullt.
– Dessutom slänger folk grovsopor där ändå, eller bara ställer utanför, säger Hernán Leiva.
Det nya soprummet är mindre än det tidigare, och används dessutom fortfarande som grovsoprum av många. Och en del bara dumpar sina grovsopor utanför byggnaden.
Mikael Nyhlén/Hernán Leiva
Vissa ställer även sina hushållssopor utanför det tidigare soprummet, berättar han.
– Allt är inte John Mattsons fel. Även om det stängdes med kort varsel och informationen var dålig först så borde folk ta bättre ansvar själva, säger Hernán Leiva.
"Kan byta till Råttebro”
Han och de andra som drabbats av råttinvasionen på Kung Hans väg är besvikna på John Mattson som, menar de, sköter området allmänt dåligt och tar alltför lätt på råttproblemet.
– Råttorna blir fler och växer sig tjockare. Fortsätter det så här så kan vi byta namn till Råttebro! säger Hernán Leiva.