Flera av förskolebarnen står och balanserar tätt på pallar för att nå upp till bänken där äggkläckningsmaskinen står. Treåriga Wille Ottosson berättar om sin spännande morgon med stor entusiasm.
– Jag såg någonting som rörde sig och det var en kyckling! Den gula började kläckas innan de svarta kläcktes, men sen vaknade de när vi ritade. De är så söta och jag vill inte äta de här kycklingarna, säger Wille Ottosson.
I ett av de tolv äggen kan en liten näbb skymtas.
Stefan Källstigen
Intensiv nedräkning
Det var förra året som förskolepedagogen Emma Gustafsson Möller bestämde sig för att ta med sig befruktade ägg från sin egen hönsgård till förskolan.
– Jag ville att barnen skulle få följa hela processen av en livscykel. Det tyckte de var jätteintressant förra året, så jag ville göra det i år igen, berättar Emma Gustafsson Möller.
Barnen har turats om att kryssa över dag för dag. "Vi är 21 barn och kycklingarna kläcks efter 21 dagar" säger sexåriga Ben Hurrie.
Stefan Källstigen
Kycklingar är väldigt punktliga och äggen kläcks nästan alltid efter exakt 21 dagar. Emma Gustafsson Möller placerade sina ägg i äggkläckningsmaskinen mitt i veckan, för att undvika att de kläcks på en helg.
– Barnen har varit väldigt förväntansfulla sedan dess och har verkligen listat dag för dag tills kycklingarna ska komma, säger hon.
Redan när äggen lades in första dagen stod de yngsta barnen hängandes över och frågade när de skulle komma, menar Emma Gustafsson Möller.
Stefan Källstigen
Tårögda föräldrar
När Mitt i är på plats har tre av tolv ägg kläckts. Kycklingarna kan ses stappla runt i äggkläckningsmaskinen, för att sedan helt plötsligt lägga sig ned och ta en tupplur. Sexåriga Ben Hurrie är mycket insatt i kycklingarna och berättar om hans tankar kring vad de ska heta.
– Jag tycker att någon ska heta Gullis. En av de svarta ska heta Pipis för den är mest pipig, säger Ben Hurrie.
Men äggen har inte bara fångat barnens uppmärksamhet, utan även föräldrarnas.
– Både föräldrar och barn kommer in från andra avdelningar och tittar. Så det har bara varit positiva reaktioner, berättar förskolepedagogen Carro Pühringer.
– Vissa föräldrar har stått med tårar i ögonen och konstaterat hur vackert det är, tillägger Emma Gustafsson Möller.
När alla ägg har kläckts kommer de få flytta hem till familjen på Emma Gustafsson Möllers hönsgård.
Genom en kamera sammankopplad med en app kan Emma Gustafsson Möller följa äggen hemifrån. På morgonen såg hon via kameran hur hennes kollega Lea, som var först på plats, blev i extas när hon såg att den gula kycklingen hade kläckts under natten. Den har därmed fått namnet Lea efter henne.
Stefan Källstigen