Här kommer spelarna från alla möjliga plats i och runt om Göteborg för få ta del av spansk fotboll på svensk mark.
Dino Soldin
Solen står lågt och visselpipor ekar över Kviberg på onsdagskvällen. Ett trettiotal grabbar i olika åldrar vallfärdar till plan nummer 5, alla har de ett minst sagt bekant emblem på tröjorna.
– Hola, hälsar de på sina tränare.
– Hola, cómo estás? frågar akademins ledare Berni Domingo.
Storlaget RCD Espanyol, hemmahörande i Barcelona och den spanska andraligan, har akademier på fjorton platser runt om i världen och i november 2021 kom de också till Göteborg med syftet att sprida Espanyols metodik.
– Spelare ska inte behöva flytta till Barcelona för att lära sig spela som en Espanyolspelare, förklarar Berni Domingo.
Mohammad, Alen och Arshyia börjar lira boll långt innan visselpipan ljuder för träning.
Dino Soldin
I Göteborg inhyser akademin i dag omkring 80 spelare födda mellan 2010-2017. De spelar i såväl seriespel som cuper i närområdet, men enligt dem själva skiljer de sig något från många andra lag.
– Fotbollen är väldigt annorlunda i Sverige. Säger Berni och ger ett exempel:
– Vi såg att spelarna gjorde rätt övningarna, men de visste inte varför de gjorde dem, det ville vi ändra på. De ska inte vara som robotar, utan de ska kunna tänka själva när de är inne på planen, säger Berni.
Meriterat i staben
För att lyckas med uppdraget från Espanyol, att på svensk mark sprida deras kultur, ligger det mycket fokus på tränarstaben. Berni som själv innehar Uefas högsta träningslicens har i uppdrag att, med hjälp av väl utvalda tränare, jobba efter den metodik och värdegrund som förknippas med Espanyol.
I RCD Espanyol får man lära sig mer än fotboll. Att lära sig lite spanska och att föra sig bra både på och utanför plan ingår i akademins grundvärden.
Dino Soldin
Men det är inte bara fotboll som är fokuset. Först och främst ska man vara en bra person – sedan en bra fotbollsspelare.
– När man bär vårt emblem är det viktigt att vara trevlig, visa respekt och ambition, förklarar Berni.
– Vi är strikta och jobbar mycket med disciplin. Vi ska inte behöva säga till att spelarna ska plocka ihop material till exempel.
Trivs bra i den spanska kulturen
I tvår år har Kristian och Kian varit i klubben.
Dino Soldin
Fotbollspappan Kristian Dahlén tänker tillbaka på den kalla novemberdagen för snart två år sedan då sonen Kian först provspelade för RCD Espanyol.
– Vi kände direkt att det skulle passa oss. Vår son gillar att det är så strukturerat, att alla hjälps åt och det finns en god laganda, säger Kristian.
– Det här är mer än en fotbollsklubb, det är som en skola. Men istället för att lära dig läsa lär du dig att spela fotboll.
Nya metoder
Sedan sommaren har akademin också börjat samla in videoklipp från deras matcher. Med hjälp av dessa kan de analysera situationer, och resonera om något blev bra eller dåligt.
– Vi försöker få spelaren att fatta egna beslut på planen. Första gången kanske det blir fel men då går vi igenom situationen så att spelaren förstår varför det blev fel, och får prova ett annat sätt.
Trots att de inom akademin jobbar seriöst med att utveckla spelarna finns det inga krav på att alla ska vilja bli proffs, eller ska besitta någon extraordinär talang.
– Vi har många olika nivåer i akademin och alla är välkomna. Sen anpassar vi grupperna efter nivå för att det inte ska uppstå frustration åt något håll, men om det är en högre eller lägre nivå spelar ingen roll, förklarar Berni.
– Men det här är den bästa platsen för fotbollstalanger, säger han med ett leende och blickar ut över den pågående onsdagsträningen.
Och visst finns det drömmar på den myllrande planen i Kviberg.
– Jag ska bli proffs, berättar Hiwa.
Och drömklubben?
RCD Espanyols A-lag!