På samråd. Visionsbild av hur torget kan komma att se ut om Göteborgs stadsbyggnadsnämnd får bestämma. Nu kan göteborgarna tycka till om förslaget.
Okidoki Arkitekter
Skanstorget
– Jag blev bestört när jag såg visionsbilderna i somras, säger Hagabon Mette Johansen som även är auktoriserad Göteborgsguide i området.
I ren panik startade hon namninsamlingen ”Rädda Skansberget & Rädda Skanstorget!” som i skrivande stund har nära 2 200 underskrifter.
– Fler måste få reda på de nya planerna och möjlighet att tycka till. Det är klart att ingen vill ha ett dötrist bilparkeringstorg. Det handlar inte om att bevara platsen som den är, utan att skapa en mer gemytlig plats som inte skymmer Skansen Kronan och bygger bort grönskan på berget, säger hon.
LÄS ÄVEN: Skolbygge planeras på historiska platsen
Guiden Mette Johansen som har bott i Haga sedan 1976 vill värna om kulturhistoriska miljön kring Skansberget. Hon vill se ett levande grön plats: "Tänk vilken oas det skulle kunna bli i kombination med att man utvecklar Övre Husargatan till ”boulevard” som man pratat om! Skanstorget skulle kunna bli en naturlig fantastisk förlängning av Hagas turisttäta, välbesökta gågata."
Dino Soldin
"Anpassat förslaget"
Förvandlingen av Skanstorget är en laddad följetång som länge har engagerat invånare som värnar platsens kulturhistoria. Redan 2018 röstade göteborgarna fram ett vinnande koncept om hur Skanstorget skulle förändras.
På platsen har det inte hänt mycket men under ytan har det filats på skisserna.
Efter många om och men finns nu ett förslag för göteborgarna att tycka till om.
– En stor och viktig del inför samrådet har handlat om att förstå och tillgodose såväl Riksintresse för kulturmiljövården samt kulturmiljön i stort och anpassa förslaget därefter, säger Paul Göransson, projektledare på Urbanivation.
En stor och viktig del inför samrådet har handlat om att förstå och tillgodose såväl Riksintresse för kulturmiljövården samt kulturmiljön i stort och anpassa förslaget därefter, säger Paul Göransson, projektledare på Urbanivation.
Politiken inte överens
Trots att planerna tagit sig till samråd går åsikterna inom stadsbyggnadsnämnden isär. Liberalerna och Demokraterna sticker ut för att ogilla förslaget.
– Vi tror att en överväldigande del av göteborgarna hellre vill ha ett vackert torg, med grönska och serveringar än en byggnad som täpper igen ett vackert torg, säger ledamot Eva Flyborg (L).
LÄS ÄVEN: "Återskapa Skanstorget till salutorg"
Göteborgsfamiljen vill återskapa ett salutorg såsom platsen var i över 50 år. Eva Flyborg (L) och Martin Wannholt (D) tycker att det är ett bra förslag, bättre än planerna som nu klara för samråd.
Martin Wannholt (D) är inne på samma linje:
– Vi kan inte hålla på med bebyggelsehysteri och överdriva förtätningen. Det skulle vara riktigt roligt om Göteborg vågade utveckla ett av våra fina torg som har förfallit till en parkeringsplats.
Haga hjärta Linné – Så växte det fram
Paul Göransson, projektledare för projektet för den markanvisade parten Ernst Rosén, delar med sig av hur förslaget har växt fram.
I januari 2022 drog planprocessen igång.
1. Kulturmiljövärdena förtydligades:
Med hjälp av byggnadsantikvariskt sakkunniga med djup expertis inom Riksintresse för kulturmiljövården, förtydligades och definierades värdena på platsen i en omfattande process.
2. Förslaget anpassades:
I en iterativ process prövades ett femtontal utformningsförslag där torg, kvarter och förskola justerades. Kärnan i ”Haga hjärta Linné”– att utveckla ett torg, förskola och kvarter som speglar de omkringliggande fantastiska stadsdelarna – har vi inte tummat på. Samtidigt har förslaget anpassats betydligt för att utöka torgets storlek och vidga vyerna mellan Övre Husargatan, Haga, Skansberget & Skansen Kronan för att tillgodose riksintresset och kulturmiljön.
3. En detaljerad och platsanpassad gestaltning togs fram:
Kommendantsängens byggnadsordning har fått inspirera kvarteret och förskolan har ritats med inspiration från Haga och hur Göteborg traditionellt byggt i slänter, bland annat på Skansberget.
4. Rätt parkering för ett hållbart genomförande säkerställdes:
För att få till ett hållbart projekt, krävs en hållbar p-lösning. Platsen ska efter 80 år återigen få funktionen av ett torg, inte en parkering, all markparkering föreslås därför tas bort. Vi tillför ett allmänt p-garage under kvarteret, kompletterat med p-avlösen.
"En planprocess består av kompromisser och avvägningar. Med den här bakgrunden till hur planprocessen bedrivits hoppas vi att de 1 803 personer som röstade fram Haga hjärta Linné tycker att vi tillsammans med förvaltningarna hanterat det förtroendet väl."
Källa: Ernst Rosén AB/Urbanivation
Skanstorget under utveckling
I november 2018 vann Ernst Rosén AB i samarbete med Urbanivation och med OKIDOKI som arkitekt markanvisningstävlingen för Skanstorget med förslaget Haga hjärta Linné.
Totalt röstade 4 293 göteborgare varav 1 803 personer på det vinnande förslaget.
I stället för parkeringsplats planeras det för ett nytt kvarter med 140 lägenheter, en förskola och ett bilfritt torg ungefär i storlek med Brunnsparken.
Stadsbyggnadsnämnden beslutade om samråd 27 augusti 2024. Samrådstiden pågår fram till 5 november. Under den tiden kan allmänheten lämna synpunkter på detaljplanen.
Källa: Göteborgs stad
En iterativ process
Iteration är ett annat ord för upprepning. Inom matematiken och i programmering handlar det om att en funktion eller process åstadkommer något genom att upprepa beräkningar eller andra operationer tills ett önskat resultat uppnåtts.
Källa: Wikipedia
Fler måste få reda på de nya planerna och möjlighet att tycka till. Det är klart att ingen vill ha ett dötrist bilparkeringstorg.