Hamburgerkedjan Brödernas köpte in sig i Väsby Hockey i början av 2023 och är en av klubbens huvudsponsorer. Laget, som spelar i hockeyettan, finansieras i nuläget till största delen av publik- och sponsorintäkter.

När beskedet kom om att hamburgerkedjan Brödernas ekonomi inte var helt i balans väcktes frågetecknen omkring i Upplands Väsby – hur påverkas Brödernas/Väsby Hockey?

Ingenting här och nu, enligt sportchef Tom Tärnström.

– Vi har fler intäktskällor än Brödernas. Rekonstruktionen påverkar inte seniorverksamheten här och nu överhuvudtaget.

Tom Tärnström pekar på att klubben har fört en löpande dialog med både nuvarande och tidigare vd:n på Brödernas.

– Vi har vetat om den här situationen under en tid. De gör en rekonstruktion av en anledning och med den absoluta tron och målsättningen att de kommer ut starkare än innan, säger han.

Han vill inte gå in på hur mycket avtalet ger, som tecknats på tio år, i faktiska pengar.

– Folk verkar tro att Brödernas lägger en säck pengar på tio miljoner per år som vi ska leva på. Det funkar inte så. Förutom pengar har de framför allt ett stort affärsnätverk som vi inte haft annars, vilket lett till markant ökade sponsorintäkter.

Brödernas/Väsby Hockey har vunnit de sex första mathcherna i Hockeyettan. I morgon lördag möter de Vallentuna borta.

Brödernas/Väsby Hockey har vunnit de sex första mathcherna i Hockeyettan. I morgon lördag möter de Vallentuna borta.

Mikael Einarsson/Brödernas Väsby Hockey

Kan du förstå om supportrarna är oroliga för klubbens framtid?

– Jag kan förstå att frågetecken uppstår. Men A-laget står inte och faller med Brödernas vara eller icke-vara. De har inget med föreningens existens att göra.

Han säger att om det "mot förmodan" skulle resultera i att Brödernas går i konkurs har de ändå fått ett antal år där de har kunnat trycka på för att gå upp i Hockeyallsvenskan ihop.

– Det hade aldrig gått att konkurrera annars, inte ens i närheten som det ser ut i dagens läge. Vi får vara väldigt tacksamma för det finansiella stöd vi har just nu, inte bara gentemot Brödernas utan även från övriga företagare som är med på denna resa.

Enligt Tom Tärnström har intresset för laget och matcherna ökat sedan samarbetet med Brödernas.

– Vi har mer publik på matcherna, fler sponsorer och högre försäljning på matchdagarna.

En annan tid

Tom Tärnström spelade själv i Väsby Hockey för ett tiotal år sedan.

– Det fanns inga pengar alls. Vi spelade i samma serie som nu men hade typ 93 personer på läktaren och åkte på stryk i var och varannan match.

Han berättar om ärvda mjukisställ, egenfinansierad utrustning och sena kvällsträningar.

– På sin höjd kunde man få bensinpengar till någon bortamatch. Riktiga spelarlöner var det inte något tal om. Nu har vi helt andra förutsättningar, vilket uppenbarligen också lockar ett större intresse både på läktaren och från företagshåll.