Vid sprututbytet på Sankt Görans sjukhusområde kan missbrukare byta till sig rena sprutor och kanyler.
Men allt färre besöker sprututbytesmottagningarna på Kungsholmen och vid Maria sjukhus på Södermalm. Det har gått från 26 000 till 19 000 besök per år de senaste fem åren.
Sprututbytet vid Sankt Göran bedrivs dessutom i en paviljong med tillfälligt bygglov som inte kan förlängas efter 31 december.
– Därför är den bästa lösningen att det får drivas vidare som en mottagning på Maria Sjukhus. Arbete har påbörjats för att hitta en bättre lokalisering där, skriver Maria Andersson, chef för psykiatrienheten vid Region Stockholm, i ett mejl.
Mer tillgängligt
Att samla sprututbytet vid Maria sjukhus innebär inga specifika fördelar, menar förvaltningen. Snarare handlar det om att de har svårt att motivera att ha kvar mottagningen på Kungsholmen.
Varför minskningen av besökare har skett är inte säkert, men enligt regionens hälso- och sjukvårdsförvaltning (HSF) är det mest troligt att besökarna får fler sprutor per besök, att liknande verksamheter blivit mer tillgängliga i andra delar av landet och att fler patienter skriver in sig för läkemedelsassisterad behandling.
Sandra Ivanovic Rubin (MP), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämndens psykiatriutskott vid regionen.
Pressbild Fredrik Hjerling
Ska förstärkas med buss
Efter beslut från det rödgröna styret i regionen ser förvaltningen över hur beroendevården bättre kan anpassas efter patienters behov och förutsättningar.
– En del av det är att se över hur sprututbytet kan göras mer tillgängligt. Där är den mobila vårdmottagningen – sprutbytesbussen – en viktig förstärkning. Just nu ser förvaltningen över hur sprututbytet ska organiseras när det tillfälliga bygglovet vid S:t Göran löper ut, skriver Sandra Ivanovic Rubin (MP), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämndens psykiatriutskott vid regionen.
Än har inget förslag tagits upp till politisk nivå, men det lutar åt att förslaget blir att stänga mottagningen vid Sankt Göran. Då blir sprututbytet vid Maria sjukhus den enda fasta mottagningen i innerstan.
Dock tittar man även på att öppna mindre sprututbyten runt om i regionen.
Sprututbytet på Maria sjukhus öppnade 2019.
Mostphotos
Skadereducerande
Nyss kom också beskedet att beroendeakuten vid Maria sjukhus stänger vid årsskiftet. Patienterna hänvisas till beroendeakuten vid Sankt Göran.
– Det är dock viktigt att skilja på att detta är två helt olika förändringar av helt olika verksamheter och förändringarna har ingen koppling till varandra, skriver Maria Andersson.
Sprututbytet kan därmed hamna helt skilt från en beroendeakut.
Ser ni några risker med det?
– HSF ser inga påtagliga risker då sprututbyte är en så kallad skadereducerande verksamhet och har ingenting med akut beroendevård att göra, skriver Maria Andersson.
Rödgröna styret om stängningen av Prima Maria: "Inte en besparing"
När Prima Marias beroendeakut stänger ska alla patienter i stället hänvisas till Beroendecentrum vid Sankt Göran.
– Det handlar absolut inte om en besparing, säger Sandra Ivanovic Rubin (MP).
I veckan kom nyheten att privata Prima Maria beroendeakut i Maria sjukhus på Södermalm läggs ner. Dit har personer med missbruksproblematik kunnat söka sig för vård.
Det rödgröna styret i regionen vill se en centralisering av vården. Därför ska alla de patienterna i stället hänvisas till Beroendecentrum Stockholm (BAS) vid Sankt Görans sjukhus på Kungsholmen.
– Vi har en väldigt stor akutverksamhet dit patienter i alla beroendetillstånd är välkomna. Vi har alltid haft ett bra samarbete med Prima och vi har ett flöde av patienter från dem redan nu. Ofta är det personer i behov av mer specialiserad vård, säger Martin Kåberg, chef för akut- och heldygnsvården på BAS.
Måste få större mottagning
Belastningen på BAS är redan hög, med över 20 000 besökare om året. Prima Maria har upp mot 10 000 besökare om året som alltså från årsskiftet hänvisas helt till BAS.
– Vi ska utvidga vårt uppdrag och behöver bygga om och ut akutmottagningen för ett ökat patientflöde. Hur många fler patienter vi kommer att ta emot är svårt att säga, bland annat då vi vet att samma patienter besöker båda mottagningarna som det ser ut i dag.
Patienter från hela regionen
Hos anställda på Prima Maria som Mitt i pratat med finns en oro att nedläggningen av deras akut ska innebära att patienter får resa länge och att belastningen ökar för polis och ambulans som får längre att köra.
Martin Kåberg menar att akutmottagningarna inte ligger så långt ifrån varandra.
– Speciellt utifrån att den beroendevård vi bedriver är regionsövergripande. Vi tar emot patienter från Norrtälje till Södertälje. Men oavsett blir trycket på oss högre, att vi får en stor nybyggd akutmottagning är en förutsättning för att möta det, säger Martin Kåberg.
Ser du några risker med centraliseringen?
– Vi får ett nytt uppdrag, att bedriva hela regionens akut- och heldygnsvård. Min utgångspunkt är att vi kommer att få förutsättningar för att göra det på ett bra sätt.
Nära till annan vård
Martin Kåberg ser flera fördelar med en samlad vård. Han pekar på att BAS på Sankt Göran i princip ligger intill somatiska och psykiska akutmottagningar.
– Den samverkan vi har här är extremt stark, jag tror det kommer att gynna patienterna. Vi kan ta emot patienter för akuta tillstånd och vid behov ha dem på en somatisk akut inom några minuter eller ta akuta psykiatriska upp en trappa till psykakuten. På BAS saknar vi medicinskt inget som Prima kan erbjuda, men Prima har inte allt vi har.
– Jag tror det kan bli tydligare för patienter vart de ska vända sig, och även tydligare för polis och ambulans vart de ska åka med en individ.
Sandra Ivanovic Rubin (MP).
Eira Desax
"Bäst i längden"
Ambitionen från politiskt håll är inte att minska kapaciteten att ta emot patienter, bara att samla den på en och samma plats.
– Det vi ser är att beroendepatienter också ofta har en samsjuklighet, andra diagnoser, och på Sankt Göran finns möjlighet till vård för det vägg i vägg. Det här är vad som är bäst för patienterna i längden. Det handlar absolut inte om en besparing, utan kapaciteten ska tas helt över av Sankt Göran, säger Sandra Ivanovic Rubin (MP), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämndens psykiatriutskott vid regionen.
Jobbar fram en plan
Hur många vårdplatser som ska tillkomma är inte bestämt, men 1 januari 2025 tar BAS över hela ansvaret för akut- och slutenvård för beroende.
Varför är det så bråttom?
– Det är en missuppfattning. Beslutet fattades i somras. Det som sker nu är att vi arbetar med den exakta övergångsplanen. Att verksamheter trappas upp och ner inom regionen är inget konstigt.
Hur ser du på de risker som lyfts fram av anställda på Prima Maria?
– Jag förstår att det finns en oro och runt Mariahuset och beroendevården finns en nostalgi. Men faktum är att majoriteten av sprututbyten och behandling av beroendepatienter sker på Sankt Göran. Det gör ingen större skillnad att ta sig från Söder till Kungsholmen.
Anställda på Prima Maria och ambulanspersonal ser även en risk med att vanliga akuter, som den på Södersjukhuset, belastas mer. Enligt Miljöpartiet innebär förändringarna dock inte att fler patienter skickas till SÖS eller någon annan akutmottagning.
– Det här handlar också om en beroendeakut. Beroendevården är så mycket större än så, som med öppenvård i hela länet, flera sprututbyten och mobila team.
– Personalen på Prima Maria är hjärtligt välkommen till oss, deras kompetens behövs inom regional regi. De är otroligt värdefulla för patientgruppen.
Stängningen kritiseras från oppositionshåll i regionen.
– Vänsterstyrets beslut att lägga ned beroendeakuten vid Mariatorget påverkar en av de allra sköraste grupperna i samhället som sjukvården annars har svårt att nå. Vänsterstyret måste sluta med att lägga ned fullt fungerande verksamheter, säger Amelie Tarschys Ingre (L) oppositionsregionråd i Region Stockholm.
Från årsskiftet S:t Görans sjukhus på Kungsholmen. Genrebild på sjukhus. Foto: Anna Z Ek
Anna Z Ek