I vintras skrev Mitt i om frustrerade hyresgäster som fått byggbuller som närmsta granne. Vägbygget på Malmövägen i Björkhagen, som startade hösten 2022, skulle ha varit klart förra sommaren. Men arbetet har kantats av problem.

Förutom förseningen har förhandsinformation om det mest högljudda arbetet ofta uteblivit. Trots ett färskt löfte från staden om att riktigt störande jobb under våren ska utföras på ett ”relativt långt avstånd från fastigheterna” har så inte skett.

Tvärtom har byggarbetarna fortsatt att borra sönder sten vägg i vägg med bostadshuset (se video).

– Efter oräkneliga försök att medvetandegöra alla inblandade om detta förefaller de senaste störningarna närmast sadistiska. Trots att arbetet verkar vara i sitt slutskede hoppar man högt, säger grannen Anne-Lee Alyhr.

Minst 55 dygn

För att få veta hur omfattande bullret varit bad grannarna staden om en bullerrapport. Den visar att Höganäsvägen är den värst drabbade adressen, där grannarna Mitt i pratat med bor. På Höganäsvägen har det låtit över riktvärdet mer än 1300 timmar under byggtiden – motsvarande 55 dygn.

Men rapporten har flera brister. I den redovisas inte buller från kvällar och nätter, trots att visst arbete har förekommit då. Rapporten tar inte heller upp alla helger – upp till elva i rad – som byggarbetarna jobbade i höstas.

Byggbolaget bekräftar

För att styrka detta har invånarna bland annat filmer och foton på vägarbete som inte är med i rapporten. Mitt i har även granskat rådata från bullermätaren som visar mycket högre ljudnivåer alla de helger som grannarna säger att det byggts på, jämfört med icke-bygghelger (se video från en helg).

Flera grannar bekräftar att vägarbete skett på kvällar, enstaka nätter samt på flera helger som utesluts ur rapporten. Även byggbolaget har tidigare bekräftat för Mitt i att de arbetat enstaka nätter.

"Anlita egen konsult”

När hyresgästerna ifrågasatte rapportens innehåll skrev exploateringskontoret att invånarna själva fick bekosta en ny rapport om de ville komplettera den. Fyra gånger fick invånarna svaret att de kan anlita en konsult.

– Ett klassiskt sätt att tysta medborgare som har kritik, säger grannen Maria Forsslund.

– Jag tänker att det ligger i deras uppdrag gentemot oss invånare att hjälpa oss, säger Agnes Pettersson Bonin.

Har en annan bild

Anna Näslund, pressansvarig på exploateringskontoret, svarar Mitt i via mejl att det kan vara svårt att veta varför bullermätaren visade höga ljudnivåer de helger som inte återfinns i bullerrapporten. Mätaren fångar även upp exempelvis sopbilar och andra transporter.

"Att det skulle finnas stora avvikelser avseende mängden arbetade tillfällen stämmer inte med den bild vi fått. Det skulle innebära att entreprenören jobbat på eget initiativ men inte rapporterat det korrekt och följaktligen inte får rätt ersättning från staden heller. Att det kan ha blivit något enstaka fel utesluter vi inte men givetvis önskar vi att rapporten träffar så rätt som möjligt", skriver hon.

Ska staden uppmana folk att själva anlita en konsult om misstänkta fel görs?

"Självklart är det viktigt att utredningarna görs på ett korrekt sätt. Mätningarna har skett på ett standardiserat sätt av oberoende expertis. Om boende önskar få mättalen bearbetade på annat sätt är det bäst att anlita en egen konsult", skriver Anna Näslund.

Hon beklagar att byggarbetet från i början av maj skedde för nära bostäderna.

"Vi bad entreprenören att utföra det mest bullrande momentet, stenkapningen, på ett längre avstånd från huset. De verkar inte följt den instruktionen och det beklagar vi men det var ett rätt kortvarigt arbete. Inga bullrande arbeten återstår."

Invånares kalenderanteckning om bygge på helger.

Invånares kalenderanteckning om bygge på helger.

Privat

Slammer får förskolan att flytta

Förskolan Solskenet i kanten av Nytorps gärde ska flytta på grund av buller från det intilliggande bygget på Malmövägen.

Bygget har pågått sedan i september förra året och ljudet från sprängningar, stenknackning och annat slammer har oroat föräldrar till barn på skolan. Nu väljer Skarpnäcks stadsdelsförvaltning att efter sommaren flytta verksamheten till tomma förskolelokaler i närheten av Hammarbyhöjdens IP.

– Vi har fått information om att bygget kommer att fortsätta låta högre än vad som känns okej för verksamheten att vistas i dagligen, säger Johanna Hult, avdelningschef för förskola och fritid i Skarpnäck.