För åtta år sedan etablerades inte mindre åtta nya stadsodlingar i Hammarby-Skarpnäck. Björkhagenbon Ingrid Engarås som redan stått i kö många år för en kolonilott var en av alla som ville sätta händerna i jorden.
– Stadsdelsförvaltningen gick ut med en förfrågan om odlingsintresse. I Björkhagen var vi ett antal grannar som gick samman. Stadsdelen stod för pallkragar, verktygslåda och slangvinda, berättar hon.
Vid en skogskant i Björkhagen står i dag nio odlingslådor som hon och fyra andra odlare sköter. De har ofta välkommet sällskap av två vakande korpar på ett hustak intill, men också mindre välkommet sällskap av rådjur och mördarsniglar.
– Det är ett snigelår, slår Ingrid Engarås krasst fast.
Samtidigt sprutar stadsodlarkompisen Lena vatten på "tomatdjungeln" där de också försöker mota angrepp av mjöldagg med bikarbonat.
– Jag tyckte det verkade kul att odla, men det är också ett sätt att lära känna folk i området, berättar Lena som började i höstas.
Marianne och Lena i samtal kring pallkragarna i Björkhagen som försetts med galler som skydd mot rådjuren. På deras odling växer bland annat äppelgurka, tomater, blomsterbönor, jordärtskockor, zucchini och grönkål.
Angie Gray
Ingrid sprutar vatten i en behållare som långsamt återfuktar jorden.
Angie Gray
Ser vinster i stadsodlingen
Det är skördetider och Ingrid Engarås berättar entusiastiskt om hur olika grödor kan användas i mat. Lite av en slump är hon, trots att hon efter tolv år fick kolonilott, verksam vid tre av Hammarby-Skarpnäcks stadsodlingar. På så sätt blir det en miniturné förbi både Björkisodlingen, Bagisodlarnas skogsträdgård och Grannskapsodlarna i Matparken i Skarpnäck. Samtliga skänker glädje och väcker nyfikenhet bland allmänheten.
– Vi får så mycket uppskattning av grannar och förbipasserande. En sådan här odling bidrar också till att en plats känns trygg, säger Ingrid Engarås innan färden går från Björkhagen till Bagis.
Ingrid Engarås vid ingången till den lite vildvuxna Skogsträdgården. Hon skiner i kapp med solrosorna när hon berättar om växterna, deras användningsområden och nyttoeffekter.
Angie Gray
Stadsdelsförvaltningen har satsat på stadsodlingar sedan 2011. Man ser vinster för både närmiljö, social samvaro och biologisk mångfald. För Ingrid Engarås som sliter med sviktande hälsa är odlingen också viktig i tillfrisknandet.
– Jag är ju beroende av odling. Men nu är det också en viktig del av min rehab. Man kan ha hur mycket bekymmer som helst, men det släpper när man fixar med jorden och växterna, säger hon.
Folk plockar på sig
Skogsträdgården mellan Byälvsvägen och Emågatan fyllde tio år i maj. Odlingen grundades på initiativ av "Bagisodlarna" men trädgården är sedan 2019 också hem för en hönsgård. Det nya inslaget lockade Ingrid som i dag är med i föreningens styrelse.
– Varje onsdagskväll är det öppen odling med folk på plats, så då kan alltid nyfikna passa på att komma förbi, säger hon.
I trädgården finns också växter som används i naturläkemedel. På en plätt växer röd solhatt som finns i flera produkter mot förkylning.
– Odlingen är lite som en kunskapsbank för att folk ska få chans att lära sig.
Men det händer att folk som inte är med och odlar plockar på sig rejält vid stadsodlingarna.
– Jag tror det är av okunskap. Att folk kommit så långt ifrån hur mat produceras och inte förstår arbetet bakom utan bara tänker: "Här finns det ju mat". Det får en del att tröttna.
I Matparken visar Ingrid bland annat borlottibönor. Här odlar hon även bland annat potatis och krondill.
Angie Gray
"Lätt sätt att odla"
Till slut landar den lilla odlingsturnén i Matparken. Odlingen som etablerades 2011 var den första i Hammarby-Skarpnäck. Odlarna brukar träffas på söndagar, men annars hjälps man åt med bevattning efter schema.
Stadsodlingen i Matparken etablerades 2011. Det är den första av stadsodlingarna i Hammarby-Skarpnäck som startats i samarbete med stadsdelsförvaltningen.
Angie Gray
– Stadsodlingarna fungerar på lite olika sätt. Men har man inte så mycket tid är stadsodling ett lätt sätt att odla i liten skala. Det är lite kolonilott light, säger Ingrid Engarås.