Enligt annonsen har omfattande renoveringar gjorts sedan 2022, året då tiorummaren på 228 kvadratmeter senast bytte ägare. Som asbestsanering, dränering – och så har det dragits fram bredband. ”Många av ’de tråkiga’ momenten är klara, så nu är det bara att sätta i gång med slutförandet” skriver de.
Mitt i har sökt mäklaren, som avböjer kommentarer.
Bengt brinner för Dagerman
Men Bengt Söderhäll, tidigare ordförande för Stig Dagermansällskapet, snackar gärna om villan. En plats han besökt många gånger, bland annat för att spela in dokumentärfilmen "Vårt behov av tröst" om Stig Dagerman och hans fru Anita Björk, samt varit på bjudning.
– Ja, jädrar.
– 17 miljoner. Ja, det är en bit tomt där också.
Mitt i når Bengt Söderhäll i Skutskär på telefon när han sorterar i historiska arkiv med vännen Urban Forsgren. Sällskapet upplöstes 2021, men Bengt jobbar idogt med att svara på frågor, har gjort podd och föreläser om författaren.
Han sitter i juryn till Stig Dagermanpriset och berättar att böckerna fortfarande översätts utomlands.
– Folk jagar oss från hela världen.
Hade ofta fester
Han minns en av gångerna han var i villan. Italiensk catering, ett 50-tal personer.
– Gösta som ägde tornvillan då, var väldigt generös, och bjöd in. Helge Skoog var där, Gösta stod för fiolen, jag uppträdde och sjöng, Anita Björk läste, säger han och berättar att det ofta var fest i villan – även på Stig Dagerman och Anita Björks tid.
– Men de tjänade inte särskilt bra.
– Anita jobbade på Dramaten, och då tjänade man inte så mycket, Stig tog sig fram på förskott och stipendier. De var båda megastjärnor på sin tid, han som författare och hon som artist, så det lockade mycket folk dit. Det var nog betungande.
Bengt Söderhäll
Kristina Olsson Söderhäll
100 år sedan han föddes
I år är det 70 år sedan Stig Dagerman, 31, gick bort efter att han begick självmord i garaget (som inte finns kvar i dag). Han hade då under en tid lidit av skrivkramp och depression.
Förra året var det 100 år sedan han föddes.
Bengt Söderhäll beskriver storheten i Dagermans litteratur, med några korta ord.
– Han kastar ut frågan om frihet är möjlig eller begränsar andras frihet, när vi tar för oss. Det är grundfrågan. Han är också ointresserad av svaret, utan det handlar om att ställa den frågan, öppna den dörren för oss så att vi kan fundera på det.
Att villan säljs är stort, menar han.
– Det finns ett kulturellt skimmer i området, som jag hoppas nästa ägare ska förvalta.
Första september planeras visning i villan.
Totalt är tomtarean på nästan 2 000 kvadratmeter.
Stefan Källstigen