Beyoncé, Lady Gaga och Roxette. Alla har de varit här. Det kan låta som vi är på glassiga Hollywood Boulevard, men här snackar vi Palandergatan. Ja, mitt emot Skärmarbrinks station där resenärerna ibland står och svär över lövhalka.
Studion stod klar 1969. Skivbolaget EMI satsade på Sverige och byggde om den tidigare bion. Sedan dess har 5 av 7 svenska USA-ettor spelats in Skärmarbrink.
– EMI byggde en studio som skulle motsvara Abbey Road där The Beatles spelade in, säger ljudteknikern Willem Bleeker.
Två kilometer kabel
Efter ett gäng ägarbyten är det Immersive Music (IMRSV) som står bakom studion. I samarbete med Dolby tar de nu verksamheten in i en ny era. På försommaren var arbetet med att dra in två kilometer ny kabel i den stora huvudstudion klart. Studion satsar stort på ljudformatet atmos som ska ge lyssnarna en mer omfamnande och tredimensionell upplevelse.
– Det har lagts ner mycket jobb och mycket pengar. Vi hade nog inte satsat så om vi inte kände oss trygga här, säger Willem Bleeker apropå att studion tidigare hotades av rivning (Se faktaruta).
Stora inspelningstudion byggd likt Beatles Abbey Road. Enligt Axel och Willem är atmos det största som hänt sedan musiken gick från mono till stereo. "Beatles bidrog starkt. När de började lägga exempelvis en gitarr i bara ena högtalaren gick många över från mono till stereo"
Angie Gray
I juni fick specialinbjudna och fans förhandslyssna på Abbas Waterloo i atmos.
– Folk sitter i detta nu i studios och atmos-mixar Queen, Aretha Franklin, Billie Eilish med flera, säger operative chefen Axel Åkerlund vilket nog ska tolkas mer bildligt än bokstavligt.
Det nya ljudformatet gjorde först intåg i biosalonger. Men nu är musikbranschen igång på allvar. I början av året släppte U2 "Achtung Baby" i atmos och enligt sajten U2songs blev det en större snackis bland fansen än att bandet återupptog sina shower i Las Vegas spektakulära arena "The Sphere".
"En revolution"
Mitt i får höra vad atmos handlar om på studions värstinghögtalare som sitter både framför, bakom, ovan och vid sidan av lyssnaren. Axel Åkerlund slår på Elton Johns "Rocket Man". Jämfört med i stereo blir känslan lite som att sitta mitt i orkestern, medan stereoversionen ger ett plattare intryck.
När de slår på technoartisten Tiësto är upplevelsen rentav omtumlande med beats som ibland snurrar runt om dig och i bland stöts fram rytmiskt från olika håll.
– Det här är absolut en revolution. Jag är övertygad om att de flesta kommer att lyssna på atmos om ett antal år. Men det innebär också nya möjligheter vid konserter, säger Willem.
Willem Bleeker och Axel Åkerlund i huvudstudions mixerrum med värstinghögtalare. Wille berättar atmos kommer med 128 ljudkanaler där varje kanal får en geografisk position i utljudet. "Men du behöver inte ha en massa högtalare. Det räcker med ett par hörlurar"
Angie Gray
Måste man inte ha ett väldigt bra ljudsystem hemma?
– Du behöver inte en massa högtalare. Det räcker med ett par hörlurar. Det går också med en soundbar, en ny tv eller ljudanläggningen i en ny bil. Du får en större upplevelse än i stereo, säger han.
Den händer saker både i studion och i bostäderna på Palandergatan. Men rivas kommer i alla fall inte huset enligt fastighetssägaren.
Angie Gray
På tal om bio ligger studion i det som tidigare var just en bio. I samma huskropp finns hyreslägenheter. Folk har sett att saker är på gång. Det händer inte bara saker i studion.
– Vi håller på och renoverar lägenheterna, säger Oskar Lundeberg på fastighetsägaren Håpo Holding.
Tidigare i år registrerades en bostadsrättsförening. Företaget har öppnat för ombildning. Men inget är bestämt enligt Oskar Lundeberg.
– Vi kan också fortsätta med hyresrätter.
Håpos planer på rivning för att bygga fler bostäder är dock nedlagd enligt Lundeberg.
Får studion vara kvar?
– Ja, det hoppas jag. Vi har i alla fall varit nöjda med dem som hyresgäster.