När Mitt i ser tillbaka på 2022 och vilka artiklar som fått flest kommenterar, delningar och väckt engagemang står det klart att flertalet har handlat om hamburgare av olika slag.

Hamburgare igen – tröttnar vi aldrig?

Enligt måltidshistorikern Rickard Tellström är det inte så konstigt.

– Jag är inte förvånad. En hamburgare är nästan som en accessoar, en slags temperaturmätare på samtidstrenden. I princip alla äter den, vilket gör att alla måste förhålla sig till den och därmed intresserar sig för den.

Slog igenom för över 20 år sedan

Det var i början av 2000-talet som hamburgaren på allvar slog sig in på krogarnas menyer. Och i samma veva öppnade även en våg av kedjor och matställen som enbart fokuserade på burgare.

– Det som hände var att hamburgaren slog ut Parisaren (stekt brödskiva, pannbiff och stekt ägg, red.anm) som vanligt pubmat på menyerna, säger Rickard Tellström.

KAN MAT. Richard Tellström är forskare och måltidshistoriker.

KAN MAT. Richard Tellström är forskare och måltidshistoriker.

Thomas Szendrö

Det finns flera anledningar till att trenden hållit i sig. En är den ständiga utveckligen av konceptet. Till exempel tillkom diverse tillbehör på 2010-talet, som picklad rödlök (nyhet från Mexiko och USA), högrevsburgare och nu senast smashburgaren.

LÄS ÄVEN: Dubbelt upp för Flippin’ burgers i Stockholm

Burgaren kvar på tronen

Hamburgaren har alltså varit stor i den svenska matkulturen i drygt 20 år – och står sig stark än.

– När livsmedelsindustrin tar fram nya livsmedel är det alltid hamburgaren som är referensmaträtten. Till exempel om man ska laga mat med svamp testar man om det går att laga svampburgare. Och globalt pratas det ofta om hamburger-index när man jämför priser.

Finns det några tecken på att hamburgarens status är på väg att dala?

– Nej. Jag skulle säga att rörelsen just nu är tvärtom. Den uppfattas som prisvärd och kvalitén är alltid jämn. Beställer du en hamburgare på ett sunkigt ställe vet du att du får en sunkig hamburgare, som ändå smakar hamburgare. Och samma sak om du beställer en burgare på en lyxig krog, då får du en kvalitetsburgare som smakar hamburgare. Rättens popularitet har mycket att göra med dess förutsägbarhet. Man vet vad man får.

Då stänger McDonald's på Sveavägen

Renoveringen av stadsbiblioteket tvingar McDonald’s och Falafelkungen på att stänga under nästan ett år. 

Därefter utlovas en toppmodern upplevelse.

Vasastan

Stadsbiblioteket och basarerna byggdes för snart 100 år sedan.

Enligt staden var biblioteket det första i Sverige med öppna bokhyllor, vilket innebar att låntagare själva kunde välja bland böckerna.

Under en längre tid har stadsbiblioteket renoverats – nu är det snart basarernas tur.

Sveriges äldsta donken

7-eleven och Office depot har redan flyttat och ska öppna igen i juni nästa år.

McDonald’s och Falafelkungen stänger i april och öppnar åter i mars 2024.

Det ska fortfarande gå att beställa hem mat från McDonald’s Sveavägen men den lagas på andra restauranger, enligt Erik Hellman, franchisetagaren för restaurangen.

– Det är bra att lokalerna förnyas. För många stockholmare är McDonald’s Sveavägen ett ikoniskt landmärke. Det är Sveriges äldsta McDonald’s och det känns spännande att inom kort kunna erbjuda stockholmare en toppmodern upplevelse med ett helt nytt McCafé.

– Vad gäller medarbetarna arbetar de kvar på andra av våra restauranger i centrala Stockholm.

När har det gått som bäst under era nästan 50 år på Sveavägen?

– Några av höjdpunkterna är de stora bilträffarna som brukar locka ut tusentals stockholmare längs vägen.

Ett McCafé är en kafédel
i restaurangen.

– Där en barista står och gör kaffe och har speciella bakverk, mini-donuts och tårta. Det finns 25 runt om
i Sverige. Men det kan bli det första i innerstan, säger press­talesperson Henrik Nerell.

En del överraskningar

Tidigare fanns planer på att biblioteket skulle ta över lokalerna­ i gatuplan, men det blev för dyrt.

I stället gick staden vidare med en invändig renovering­ av biblioteket och en ny entré­.

Projektet i sin helhet beräknas­ vara klart 2025 med en brasklapp på Stockholms stads hemsida.

”I gamla byggnader kan det hända att det dyker upp en del överraskningar när byggarbetena sätter i gång”, skriver de.

För många stockholmare­ är McDonald’s Sveavägen ett ikoniskt­ landmärke­.

Historien om McDonalds Sveavägen

Öppnade 1974 och är en av de allra första McDonalds-restaurangerna som öppnades i Sverige.

Det är ett klassiskt ”vattenhål” bland både studenter, veteranbilsfantaster och motorcykelåkare­.

Den första restaurangen låg på Kungs­gatan och togs nyligen över av hamburger­konkurrenten Max.

Källa: Mitt i