De går inte att se från marken. Men en svepande drönarfilm över de två första etapperna på Byälvsvägen som nu blivit klara visar omfattningen. På husen som ligger närmast Nackareservatet finns panel efter panel på huskropp efter huskropp. 28 tak ska till slut få solpaneler.
I våras började monteringen av solcellspaneler i Bagarmossen efter genomfört pilotprojekt. Stockholmshems genomförandebeslut kom i maj 2022.
Stockholmshem
Överskott ut på nätet
Elen ska försörja tvättstugor, ventilation och belysning i allmänna utrymmen som trapphus och tvättstuga. Överskott kommer att gå ut i elnätet.
– När anläggningen i Bagarmossen är i drift kommer vår totala solelproduktion bli mer än sju gånger högre än 2019, säger Anna Freiholtz, energichef på Stockholmshem i ett pressmeddelande.
"Det känns jättekul att den första stora etappen är på plats. Nu väntar vi bara på inkoppling av elmätare innan den kan tas i drift" säger Anna Freiholtz till Mitt i.
Stockholmshem
"Största solcellsinstallationen"
De 1 950 panelerna sätts upp i fyra etapper och är ett led i en satsning på förnybara energikällor. De första hoppas bolaget ta i drift nu i vinter. 2025 väntas alla vara i drift.
– Solcellsinstallationen är en del i ett större projekt där vi också lägger om tak, byter rökluckor och ser över taksäkerheten, säger Anna Freiholtz.
Solcellsparken i Bagarmossen beräknas öka bolagets solelproduktion med 65 procent jämfört med i dag.
– Det blir det den största solcellsinstallationen i Stockholm och en av de största anläggningarna på flerbostadshus i landet. Sedan 2019 har Stockholmshem gått från fem till drygt 40 solcellsanläggningar och ökat sin solelproduktion med 330 procent. Det visar tydligt bolagets arbete i framkant i klimatarbetet, säger Ingela Edlund (S) som är ordförande i Stockholmshems politiska styrelse i ett pressmeddelande.
13,5 miljoner kronor
Satsningen i Bagarmossen kostar 13,5 miljoner kronor. Med tiden räknar Stockholmshem med att få tillbaka pengarna. På Kungliga tekniska högskolan har forskare räknat med en återbetalningstid på i snitt 13 år för en villa utan skuggning, med tak i söderläge. I Bagarmossen är det platta tak utan skuggning.
– Stockholmshem är en stor elanvändare och egen produktion ger riskspridning vad gäller elkostnaderna, säger Anna Freiholtz till Mitt i.
Efter Bagarmossen planerar Stockholmshem för solpaneler i Solberga.