Finansinspektionen har undersökt om Nasdaq Stockholm uppfyllt kraven på att övervaka handeln och om börsen rapporterat misstänkt insiderhandel som den ska.

– Det handlar ytterst om förtroendet för finansmarknaden. Börsen har i de undersökta fallen inte genomfört någon närmare analys av handeln trots att det funnits omständigheter som motiverade en mer ingående granskning. Det visar på tydliga brister i börsens handelsövervakning, säger Daniel Barr, generaldirektör för Finansinspektionen, i ett pressmeddelande.

Nasdaq får böter

FI ser allvarligt på bristerna och ger Stockholmsbörsen en anmärkning och böter på 100 miljoner kronor.

Under hösten 2021 och våren 2022 upptäckte FI att misstänkt insiderhandel ägt rum. Eftersom Nasdaq inte rapporterat händelserna som misstänkta inleddes en granskning om att börsen inte rapporterat misstänkt marknadsmissbruk, trots att de borde ha gjort det. "Det visar på tydliga brister i börsens handelsövervakning", skriver myndigheten i ett mejl.

Beslutet kan överklagas till förvaltningsrätten.

Nasdaq: stort allvar

I en kommentar skriver Nasdaq Stockholms vd, Adam Kostyal, att de tar beslutet på stort allvar.

"En av våra viktigaste uppgifter är att upprätthålla förtroende och integritet i våra marknader och vi arbetar kontinuerligt för att utveckla våra system och processer för att säkerställa detta. Samtidigt som vi vidhåller vår position att vi hade adekvata förmågor för att identifiera insiderhandel kommer vi nu analysera beslutet i detalj och bedöma Finansinspektionens tolkning av våra skyldigheter och vad de betyder för vårt fortsatta arbete".