På tre av Sollentunas 22 grundskolor klarade samtliga elever i nian kraven för behörighet till gymnasiets yrkesprogram.
Det handlar om Futuraskolan International Rådan, Silverbäcken Dibber och Rälsen AB åk 4-9, som alla tre är friskolor.
På ytterligare tio skolor klarade nästan alla elever kraven.
Lägst var andelen på Turebergsskolan och Mikaelskolan med 75 respektive 74 procent.
Lägre andel behöriga
Sammanlagt av alla elever i Sollentuna var 92 procent behöriga till gymnasiet, en liten minskning jämfört med året innan då det var 93 procent.
I riket som helhet var 84 procent av eleverna i nian behöriga till gymnasiet – den lägsta nivån på flera år.
Behörigheten är något högre bland flickor och högre bland elever med svensk bakgrund än med utländsk bakgrund (elever födda utomlands och elever födda i Sverige med båda föräldrarna födda utomlands).
Men störst betydelse för resultaten har föräldrarnas utbildningsbakgrund, konstaterar Skolverket.
– Elevernas socioekonomiska bakgrund har en stor och ökande betydelse för betygen. Skolan lyckas inte kompensera för elevers skilda förutsättningar, säger Anna Castberg, avdelningschef på Skolverket i ett pressmeddelande.
För att vara behörig till gymnasieskolans yrkesprogram krävs godkända betyg i åtta ämnen. För högskoleförberedande program krävs godkända betyg i tolv ämnen – och dessutom finns tre olika behörighetskrav beroende på vilket program det gäller.
Höga meritvärden
Sollentunas skolor når generellt jämförelsevis bra resultat inte bara när det gäller andel med gymnasiebehörighet utan även vad gäller genomsnittligt meritvärde.
Allra högst meritvärde hade eleverna på Sollentuna Musikklasser med ett snitt på 302,5 poäng – en notering som innebär en femteplats bland alla grundskolor i hela Stockholms län.