För 14:e året i rad bjuder Rinkeby torg upp till ett storfirande av Sveriges nationaldag den 6 juni.

"Fira Sverige tillsammans" lyder budskapet, och vilken fest det ska bli, lovar Saleeban Mohamed, ordförande i Shanta IF, huvudarrangören bakom evenemanget.

– Det blir sång, dans, musik från kända somaliska världsartisten Fadumiina Hilowle, sång från Farah Murtiile och andra. Kungliga Djurgårdens intressenter kommer och håller i aktiviteter för barn. Och mycket annat. Det kommer bli större och bättre än någonsin, vi utvecklas varje år, säger han.

Gemensam tradition

Det var 2011 som Saleeban Mohamed såg behovet av en gemensam tradition i Rinkeby, där både invånare, folkvalda politiker, lokala handlare, entreprenörer och andra skulle kunna mötas under lättsamma, festliga former.

Sedan dess har firandet vuxit sig större varje år. I fjol besökte mellan 5 000 och 7 000 personer evenemanget, enligt polisen, och i år tror arrangörerna på än fler.

– Till nästa år, när det är 15-årsjublileum, har vi nog vuxit ur Rinkeby torg, då får vi bredda evenemangsytan. Ungefär hälften brukar vara Järvabor och hälften brukar komma utifrån, det är en härlig blandning, säger Saleeban Mohamed.

Saleeban Mohamed från Shanta IF tog initiativ till nationaldagsfirandet i Rinkeby för 14 år sedan. I år räknar man med tusentals besökare.

Saleeban Mohamed från Shanta IF tog initiativ till nationaldagsfirandet i Rinkeby för 14 år sedan. I år räknar man med tusentals besökare.

Emma Löf Hagström

Het EU-debatt

I år sammanfaller nationaldagen med slutspurten inför EU-valet den 9 juni. För att uppmärksamma det blir det en debatt på scenen under parollen "om EU i Järva och Järva i EU – varför är vi viktiga för varandra?".

Här deltar Jonas Sjöstedt (V), Alice Bah Kuhnke (MP), Abir Al-Sahlani (C), Arin Karapet (M), Evin Incir (S) och Fredrik Wallén (KD).

– Vi måste passa på att ta upp viktiga frågor om vad som behövs i området, sprida information och få folk att både veta vad de ska rösta på och att faktiskt rösta, säger Saleeban Mohamed.

Han ser fram emot en rolig och intressant dag för både barn och vuxna.

– Det är många nya svenskar här i Järva, och det är viktigt att alla känner sig stolta över Sverige och nationaldagsfirandet, oavsett ursprung. Det blir en dag av sammanhållning och glädje, hoppas jag.

Nationaldagsfirande i Rinkeby

Nationaldagsfirande i Rinkeby

Shanta IF