Anledningen till strejkvarslet är att Transports förslag på högre ingångslöner inte accepteras av Almega, som är en arbetsgivar- och branschorganisation för säkerhetsföretag.
I dag ligger en ingångslön på omkring 23 000 kronor i månaden. Att strejkvarslet kommer just nu när många semesterfirare ska ut och resa beror på att avtalen löper ut och det är det enda tillfället för fackorganisationen att gå ut i strejk på det aktuella avtalet.
– Både vi och arbetsgivarna är överens om att branschen har problem med att rekrytera och behålla personal. För att få fler till yrket som också stannar måste vi höja ingångslönen och premiera erfarenhet och kompetens. Men det säger Almega blankt nej till, säger Tommy Wreeth, förbundsordförande i Transport.
På Arlanda är det bevakningsföretaget Avarn, som bland annat sköter röntgenkontroll av bagage, varukontrollerna och grindar, och dess anställda som skulle tas ut vid en eventuell strejk.
Under måndagen har Transport och Almega satt sig i medling men än så länge har de inte enats.
– Transport ställde sig utanför LO-samordningen, de ville ha mer. Vår förhoppning är att vi löser det här med medlarnas hjälp. Det måste till ett ansvar för den här situationen både från oss och från fackförbundet så att vi löser det här så att det inte ska bryta ut någon strejk, säger Erik Juhlin, presschef på Almega.
Resenärer drabbas
Det är Swedavia som äger och driver Arlanda flygplats och de följer noga de pågående samtalen och jobbar med frågan även om de själva inte är direkt part i målet.
– Självklart är det Swedavias förhoppning att parterna kommer överens och gör allt de kan för att lösa det här och att undvika en konflikt som skulle kunna få stora konsekvenser för våra resenärer i ett läge när de allra flesta vill resa och sommarresandet nu står inför dörren, säger Peter Wärring som är pressansvarig på Swedavia.
Skulle parterna inte komma överens innan den 3 juli utlyses strejk på flygplatserna Bromma och Landvetter. Strejken sprids till Arlanda om inte förhandlingarna nått framgång innan onsdagen den 5 juli.
Vad händer då med resor från Arlanda om det blir strejk?
– För resenärernas del hänvisar vi allt som har med den egna resan att göra till det flygbolag eller researrangör som man har bokat sin resa med. Det kan exempelvis vara så att det kan erbjudas alternativ eller ombokning, säger Peter Wärring.