– Det hjälper ju inte så mycket eftersom de flesta som är över 65 är pensionärer och inte behöver hjälp att rasta hunden, men det är ändå ett steg i rätt riktning, säger Susanne Holmene.
Hon har precis hämtat två hundar, båda i hus i närheten av Töjnaskolan, och ska ta en runda med dem utmed gräsfältet bakom skolan.
Leon, en australian shepherd, lunkar godmodigt med. Lagotton Alessi är däremot inte på gåhumör. Och blåsten på den öppna platsen gör inte promenaden mer angenäm.
Motvinden är dock ingenting jämfört med den som Susanne Holmene har upplevt under det dryga decennium som hon har kämpat för att få till en förändring av RUT så att hundrastning ska ingå.
"Många går i konken nu"
Visst har hon talat i egen sak men hon har även drivits av ett slags rättspatos – och en önskan om att få konkurrera på lika villkor.
– Det finns företag som tjänar stora pengar på att använda sig av svartjobbare. Jag möter dem varje dag när jag är ute med hundarna. De konkurrerar ut oss som är hederliga. Det finns inte så många vita hundrastningsföretag kvar, många går i konken nu, säger Susanne Holmene.
För att öka möjligheterna att påverka gick hon med i Centerpartiet och försökte få till en träff med först Maud Olofsson och sedan Annie Lööf.
– Men det var lögn i helsike! säger Susanne Holmene.
Fann intressant rapport
Hennes övertygelse ökade ytterligare när hon snubblade över Skatteverkets rapport ”Svartjobb och svartköp i Sverige” från 2006.
– Redan då motsvarade vård och omsorg av husdjur 9 400 heltidsjobb, mer än alla de tjänster sammanlagt som sedan kom med i RUT, säger Susanne Holmene.
Med sådan fakta i ryggen lyckades hon till slut få Maud Olofsson att gå ut med ett förslag, men det blev totalnej från de andra partierna i Alliansen.
Susanne Holmene gav dock inte upp. Hon besökte torgmöten med politiker, liksom Politikerveckan i Järva, och mejlade alla 349 riksdagsledamöter, bland annat.
Förslag klart i höstas
I våras kontaktades Rasta Hunden av utredare på regeringskansliet som höll på med att undersöka en eventuell utvidgning av RUT-tjänster för äldre personer. över 65 år. Susanne Holmene hade inget emot att bistå med fakta och argument.
I höstas var Rut-utredningen klar och den föreslår fem ytterligare ruttjänster för äldre personer, varav ”rastning och passning av hund, katt och andra sällskapsdjur” är en.
Utredaren Ulf Rehnberg bedömer dock att det egentligen inte är lämpligt med ett särskilt rutavdrag som enbart riktar sig till äldre personer.
– Det kan i stället finnas anledning att utreda om de inte bör införas i rutavdraget utan åldersgräns, säger han.
"Vi har det tufft nu"
Hoppet lever således för Susanne Holmene och de andra vita hundrastningsföretag som finns kvar, även om hon befarar att det kommer att ta lång tid innan hon är i mål.
– Det skulle vara väldigt bra. Vi har det tufft nu, inte minst på grund av coronan som gör att många jobbar hemma och inte har samma behov av hjälp med rastning, säger Susanne Holmene.