SL är skyldig ett antal underentreprenörer över 200 miljoner kronor för det avbrutna bygget av tvärbanan mot Kista. Pengarna har inte kunnat betalas ut på över ett halvår, på grund av ett långdraget politiskt och juridiskt trasslande.
Efter många turer beslöt regionens trafiknämnd vid ett blixtinkallat möte på torsdagen att skicka tillbaka hela frågan till regionfullmäktige för ett förnyat beslut, vilket gör att betalningarna skjuts upp i ytterligare minst en månad.
– Att beslutet om betalningsgarantierna ska fattas av regionfullmäktige är solklart. Vänsterstyret kryper till korset och inser sitt misstag, kommenterar Samuel Stephan, trafikpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.
Hotade att hoppa av
Bakgrunden är att SL:s tjänstemän våren 2023, utan att informera ledningen och i strid med regelverket, tecknade betalningsgarantier med underleverantörer till den krisande huvudentreprenören Gülermak, eftersom underentreprenörerna annars hotade att hoppa av projektet.
I slutet av mars 2025 kom en dom från förvaltningsrätten, som meddelade att det beslut om utbetalning, som fattades i trafiknämnden i höstas, var olagligt.
SL:s ledning har in i det längsta hållit fast vid sin egen tolkning, att man hade rätt att betala ut pengarna.
Vänsterstyret kryper till korset och inser sitt misstag.
Det blir nu tidigast i maj som Regionfullmäktige kan ta upp frågan. Enligt trafikförvaltningen är denna fördröjning att föredra framför att överklaga förvaltningsrättens dom, vilket skulle ta ännu längre tid.
Avstår från att överklaga
– Vi anser fortfarande att vår bedömning var rätt. Men vi avstår från att överklaga, eftersom vi vill kunna betala ut pengarna så snabbt som möjligt, säger Andreas Strömberg, presschef på SL.
Det är för tidigt att säga exakt vad de ekonomiska följderna blir för SL, menar han.
"Ytterligare tidsutdräkt innebär stor risk för att fler underleverantörer som innehar betalningsgaranti vidtar rättsliga åtgärder mot SL", skriver trafikförvaltningen i beslutsunderlaget.
Det kan handla om betalningsförelägganden eller stämningar, "som ger betydande merkostnader för SL och Region Stockholm", enligt förvaltningen.
Domstol river upp beslut om borgenspengar – strider mot lagen
Förvaltningsrätten upphäver Trafiknämndens beslut att betala ut runt 200 miljoner kronor i borgenspengar för det havererade tvärbanebygget mot Kista. "Rättsröta", tycker Moderaterna.
SL:s styrelse ställdes inför ett svårt dilemma i höstas, när det visade sig att de egna tjänstemännen mot alla regler hade skrivit på betalningsgarantier på över 200 miljoner kronor.
Betalningsgarantierna ställdes ut till ett antal underentreprenörer inom tvärbanebygget, där huvudentreprören Gülermak hade hamnat i ekonomisk kris och senare kastades ut av SL.
Oppositionen överklagade
För att undvika att bli stämda av entreprenörerna beslöt regionens trafiknämnd i november att låta SL betala ut pengarna.
Men detta beslut var olagligt, konstaterar nu förvaltningsrätten, dit den politiska oppositionen hade vänt sig med ett överklagande.
Enligt domen strider trafiknämndens beslut mot bestämmelserna i kommunallagen och ska därför upphävas.
– Domstolen förklarar med all önskvärd tydlighet att beslut av detta slag ska fattas av Regionfullmäktige vilket vi moderater har sagt hela tiden. Det måste bli ett slut på att försöka mörklägga, runda lagen och kringgå demokratin, kommenterar oppositionsregionrådet Kristoffer Tamsons (M)
Konsekvensen oklar
Vad konsekvensen av domstolsutslaget blir är just nu oklart. SL:s jurister kom i februari fram till att SL-styrelsen själv hade mandat att besluta om utbetalningarna – och att Trafiknämndens godkännande inte behövdes.
"Vi har precis tagit emot domen och nu pågår en noggrann genomgång och analys. När den är klar kommer vi att kunna kommentera domen ytterligare, innan kan jag inte ge några kommentarer från oss", skriver SL:s presschef Andreas Strömberg till Mitt i.
Han kan inte hellre säga om några pengar redan har betalats ut.
"Väcker frågor om ansvarsfrihet"
Kristoffer Tamsons (M) har sin slutsats klar:
– Nu är det svart på vitt att regionstyret olagligt har ingått mångmiljonavtal och, trots prövning, olagligt betalat ut mångmiljonbelopp. Det här är en rättsröta som vi inte är vana att se i Sverige och väcker frågor om ifall ansvariga socialdemokrater och miljöpartister ens kan beviljas ansvarsfrihet, säger han.
Mitt i har sökt trafikregionrådet Anton Fendert (MP) för en kommentar – men han ber att få återkomma när SL har kommit längre med sin analys av domen.
En rättsröta som vi inte är vana att se i Sverige
Tvärbanans utbyggnad mot Kista ligger nere. Om entreprenörerna kommer att få betalt av SL är oklart efter domstolens beslut.
Mikael Andersson