I början av året sades hyreskontraktet med den nuvarande entreprenören för Svedmyrabadet upp, vilket gjorde att många trodde att badets dagar var räknade.
Badet öppnade första gången 1968 och någon ordentlig renovering har inte gjorts sedan dess. Innertaket ovanför bassängen har ramlat ner och badet i övrigt är också i stort behov av upprustning.
Många som besöker Svedmyrabadet är i behov av varma bad, till exempel på grund av smärtproblematik. Det är 32–34 grader i vattnet.
I februari i år kom beskedet att en ny ekonomisk kalkyl skulle göras, för att ta reda på vad det skulle kosta att renovera badet. Den skulle ha varit klar i mars, men drog ut på tiden. I mars lämnades en lista med 628 namnunderskrifter, ett upprop för att rädda Svedmyrabadet, över till stadsdelsnämndens politiker.
Många möten
De senaste veckorna har representanter från idrottsnämnden, stadsdelsnämnden och kommunala Stockholmshem haft flera möten där de har diskuterat badets framtid. Nu har Hassan Jama (V), ordförande i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd som ansvarar för verksamheten ett besked att ge.
– Majoriteten är överens – badet ska renoveras. Vi kommer att stänga det när avtalet löper ut i september, och då ska Sandsborgsbadet tillgänglighetsanpassas så att alla kan bada där under renoveringstiden, säger Hassan Jama (V).
Många har engagerat sig för att rädda kvar Svedmyrabadet. Bland annat Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet, DHR, en organisation för människor med nedsatt rörelseförmåga.
Mimmi Epstein
En del saker återstår att diskutera. Bland annat vilken förvaltning som ska driva badet framöver och detaljer kring renoveringen.
– Det finns en del, bland annat tekniska frågor, som vi har kvar att prata om, säger Hassan Jama.
"Har kämpat"
Ett formellt beslut om renoveringen fattas i höst.
– Det här känns jättebra, jag har kämpat för att badet ska vara kvar. Det är en bra investering, säger Hassan Jama.
Enligt honom kommer renoveringen att kosta mellan 21 och 40 miljoner kronor.
Namninsamling för att rädda Svedmyrabadet
Under fredagen lämnades en lista med 628 namnunderskrifter, ett upprop för att rädda Svedmyrabadet, över till stadsdelsnämndens politiker.
– Jag har bara en fråga. Vi som badar här, vart ska vi ta vägen om badet stängs?
Det är varmt och svettigt i Svedmyrabadets kafé där ett 30-tal personer har samlats för att lämna över en namninsamling, i syfte att rädda badet, till stadsdelsnämndens politiker. Kvinnan som ställer frågan heter Fata Mandzuka och badar ofta på Svedmyrabadet sedan hon genomgått en operation.
– Gemenskapen här är som en andra familj, säger hon.
För Fata Mandzuka är Svedmyrabadets stammisar och personal som en andra familj.
Mimmi Epstein
Flera som Mitt i pratar med nämner just ordet "familj" när de talar om badet. Även om de framhåller vikten av att ha ett tillgängligt bad med varmare temperatur så är den sociala biten minst lika viktig för många. Och oron för att badet inte ska finnas kvar är påtaglig.
– Jag har gråtit, jag tycker att det vore hemskt om badet stänger. Min reumatiska sjukdom har blivit så mycket bättre av att jag går här, säger Birgith Rundqvist som är stammis sedan femton år.
Framtiden oviss
Svedmyrabadet är i ett omfattande behov av renovering, och i början av året sade stadsdelsförvaltningen upp hyresavtalet för lokalen. Men för en knapp månad sedan meddelade stadsdelsnämndens ordförande Hassan Jama (V) att en ny utredning och ekonomisk kalkyl för en renovering av badet skulle göras.
Initiativtagare till namninsamlingen är Patrik Forslin, Enskedebo och representant för Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet, DHR, en organisation för människor med nedsatt rörelseförmåga.
– För oss handlar det dels om att rädda Svedmyrabadet, och dels om den demokratiska rätten till varma bad för folk som har behov av det. Om det här badet stängs är det förmodligen många som kommer att sluta bada, säger Patrik Forslin.
Ann-Louise Sköldmark, som drivit Svedmyrabadet på uppdrag av staden sedan 1987, är rörd av engagemanget.
– En bassäng som inte läcker, det är vad vi önskar oss, säger hon.
På plats för att ta emot namnunderskrifterna fanns stadsdelspolitikerna Peter Backlund (L) och Kristina Öberg (S) som båda uppskattade initiativet. Men de kunde inte ge några svar på vad som kommer att hända med badet.
Utredningen, som görs av fastighetsägaren Stockholmshem och ska vara klar i mars, pågår fortfarande.
Jag har gråtit, jag tycker att det vore hemskt om badet stänger.
Svedmyrabadet
Svedmyrabadet är en så kallad kommunövergripande verksamhet, som vänder sig till alla boende i Stockholms stad.
Besökssnittet ligger på drygt 70 besökare per dag.
Temperaturen är 34 grader, jämfört med cirka 27 i "vanliga" bassänger.
Badet ägs av kommunala Stockholmshem. Det är Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning som ansvarar för verksamheten.
2022 gjorde Stockholmshem en uppskattning av vad det skulle kosta att renovera lokalerna där Svedmyrabadet ligger i dag, och kom fram till 40 miljoner kronor. Men stadsdelsförvaltningen tror att det handlar om mer pengar.
Källa: Mitt i/Stockholms stad
Svedmyrabadets framtid är oviss, en utredning som ska ge svar på vad en renovering skulle kosta väntas bli klar i mars.
Angie Gray