Det var vid matchen mellan Hammarby och Djurgården den 20 oktober som polisen fattade det unika beslutet att stoppa matchen. I stället fick den sista kvarten spelas klart dagen efter inför tomma läktare.

Polisen skriver i sin matchrapport att en person brännskadades och att en raket smällde av ovanför en spelare. Sammanlagt räknar polisen med att pyroteknik användes vid 126 tillfällen inne på arenan (se faktaruta).

"Arrangören bedömdes inte kunna garantera ordning och säkerhet. De åtgärder och förslag som arrangören vidtog bedömdes som otillräckliga."

Ska överklaga

Hammarby hade hemmamatch och var arrangör. Efter matchen riktade säkerhetschefen Göran Rickmer kritik mot polisen då man menade att matchen skulle kunna genomföras säkert efter att spelet tagit paus.

– Vi bedömde att de som åsamkat avbrottet hade lämnat arenan. Polisen menade däremot att det inte var tillräckligt, och svaret på vår fråga om vad vi kunde göra ytterligare var att beslutet redan var fattat, sa han på klubbens hemsida efter matchen.

Nu tänker klubben överklaga beslutet till förvaltningsrätten, något Fotbollskanalen var först att berätta om. Till Mitt i säger Göran Rickmer att klubben räknar med att skicka in sin överklagan före årsskiftet.

– Jag har respekt för att polisen ska följa lagar och förordningar. Vi vill få prövat hur samverkan med polisen ska se ut och vilka regler och strukturer ska gälla. Det är bra för både dem och oss.

Derbyt tog paus, men här har publiken ännu inte fått veta att derbyt bryts totalt.

Derbyt tog paus, men här har publiken ännu inte fått veta att derbyt bryts totalt.

Läsarbild

Efter säsongen 2023 räknade polisen till att pyroteknik använts vid 11 300 tillfällen. Man bedömde också att 22 matcher hade så allvarliga störningar att arrangören inte längre hade kontroll på läget.

– Vi ser en allvarlig trend med ökat våld, sa Per Engström sektionschef vid polisens nationella operativa avdelning på polisens hemsida i våras.

I veckan rapporterade Sveriges Radios program Kaliber att flera klubbar tror att ny teknik vid entréerna kan komma åt problemen med knallskott, raketer och annan pyroteknik. Göran Rickmer menar att sådan teknik vore bra för att slippa eventuellt obehag vid visiteringen.

– Om vi kan slippa att hålla på att kladda på folk som ska in på arenorna så är jag för det alla dagar i veckan. Än så länge har jag dock inte sett att det finns teknik som är hundraprocentig.

AIK-supportrar bränner bengaler på Friends Arena vid ett derby 2016.

AIK-supportrar bränner bengaler på Friends Arena vid ett derby 2016.

Sara Flodin

"Olagligt är olagligt"

Att ha hängivna fans och tryck på matcherna är något de flesta klubbar uppskattar. Spelare refererar ibland till publiken som en tolfte spelare.

Kan det finnas en dubbelhet ifrån er sida när det gäller ambitionen att komma tillrätta med problemen?

– Nej, Hammarby Fotboll är arrangörer och det som är olagligt är olagligt. Det är lätt att säga att det är bara att ta bort olagligheterna. Men man måste förstå att lagstiftningen bestämmer vad vi får göra. Vi kan kanske inte gå in med våld på läktaren om någon tänder pyroteknik, men vi kan jaga rätt på personen i efterhand, säger Göran Rickmer.

Polisen har inga synpunkter på överklagan.

”Vill Hammarby pröva beslutet i förvaltningsdomstolen är det viktigt att vi respekterar det”, skriver Rebecca Landberg på polisens mediacenter.