I år får personal gå från 35 grundskolor och 12 gymnasieskolor, enligt Sveriges Lärare.

Sveriges Lärares ordförande i Stockholm, David Gustafsson, var nöjd med uppslutningen i de demonstrationståg som gick genom stan i helgen, men arbetar redan framåt mot nästa mål.

– Vi har möten inbokade med skolborgarrådet och förskoleborgarrådet, men också med oppositionen.

Tuffa år

Prognosen för Stockholms skolor visar att de kommunala grundskolorna och gymnasieskolorna sammanlagt kommer landa på ett underskott om 324 miljoner kronor. Det räddar man genom att använda pengar ur fonder från åren då det gick bättre, men man spår att även de kommande åren blir tuffa.

– Jag ser väldigt allvarlig på budgetunderlaget för 2024, och inriktning 2025 och 2026. Man skriver klart och tydligt att man går med underskott nu men räddar upp med fonden. Nästa år finns det ju inga fondpengar kvar. Hur ska vi klara det då? Jo då måste man skära ned personal. Igen, säger David Gustafsson.

Kommunalt ansvar

Stadens skolborgarråd Emilia Bjuggren (S) var inte själv på plats under demonstrationen och svarar i en skriftlig kommentar att de fortsätter sin dialog med facken.

– Jag förstår och delar skolpersonalens oro och frustration. Vi har en nationell inflationskris som håller på att utvecklas till en välfärdskris, det här drabbar i synnerhet kommunala skolor över hela landet.

Hon står också fast vid att staten måste skjuta till pengar. Trots att skolor är ett kommunalt ansvar.

David Gustafsson å sin sida säger att kommunen måste agera nu.

Vad ser du framför dig om det inte blir någon tilläggsbudget?

– Ja... kaos. Men i vår värld finns inte det. Man måste skjuta till pengar. Vi planerar nya manifestationer, säger David Gustafsson.