I oktober gick förslaget ut till lokala kulturföreningar. Strategin lyfter fram tre prioriterade områden för år 2025-2031: barn, unga och personer med funktionsvariation, trygghet och attraktivitet och goda förutsättningar för kulturaktörer.

Raymond Svensson, ordförande i Haninge Riksteaterförening, tycker att det är bra -– men en mening har väckt oro. Enligt förslaget ska all kultur som riktar sig till vuxna vara självfinansierad.

– Det blir ju bara goda förutsättningar för de som kan ta ut marknadspriser. Men våra kommunala bidrag styr biljettpriset. Skulle vi inte få några kommunala bidrag får vi Stockholmspriser på våra föreställningar – allt från 400 kronor till 1000 kronor, och det kommer inte Haningeborna att betala.

"Barn ärver sina föräldrars kulturvanor. Ska man satsa på barn och unga måste man även satsa på föräldrar", säger Raymond Svensson, ordförande i Haninge Riksteaterförening.

"Barn ärver sina föräldrars kulturvanor. Ska man satsa på barn och unga måste man även satsa på föräldrar", säger Raymond Svensson, ordförande i Haninge Riksteaterförening.

Anna Ludvigsson

Färre föreställningar för vuxna

Redan i år fick föreningen 40 000 kronor mindre i grundbidrag från kommunen.

– Det sved. Våra möjligheter att ta in föreställningar som vi vet attraherar en stor publik minskar.

Han var själv med och tog fram det kulturpolitiska program som finns i dag, som tidigare politiskt aktiv i Centerpartiet. Han är förvånad över att föreningarna bara fick två veckor på sig att lämna synpunkter.

– Frånvaron av dialog och den korta remisstiden gör att man undrar om man är intresserade av vad vi gör och vad vi kan bidra med.

Förra veckan samlades flera föreningar för att diskutera förslaget. Karin Levin, ordförande i Ormteatern kulturförening kallar förslaget "extremt oroväckande".

Ormteatern i Rudan.

Ormteatern i Rudan.

Angie Gray

– Det är mycket som är både ologiskt och inkonsekvent men det står svart på vitt att kultur som riktar sig till vuxna, aktiva konsumenter ska vara självfinansierad. Vi gör inte bara barn- och ungdomsföreställningar – vi är en amatörteaterförening för vuxna i första hand.

I förslaget lyfts det fram att barn tar efter sina föräldrars kulturintresse.

– Men samtidigt ska man göra kulturen extremt mycket dyrare för föräldrar. Som kulturförening har vi alltid månat om att ha så låga biljettpriser som möjligt just för att kostnaden inte ska vara ett hinder, säger Karin Levin.

Klarar ett år

Mitt i har tidigare rapporterat om att RoJTeatern haft det tufft att gå runt ekonomiskt när deras kostnader ökat.

– Det är viktigt att vi har engagerande kommuninvånare som använder och nyttjar kultur. Men plötsligt ska vuxna bara ägna sig åt självfinansierad kultur, säger kassör Dennis Simonsen.

Föreningarna är oroliga att strategin ska påverka bedömningen av deras ansökningar för grundbidrag redan nästa år.

Dennis Simonsen är kassör hos RoJTeatern. I veckan gick föreningen ut med ett upprop i sociala medier för att väcka uppmärksamhet mot förslaget.

Dennis Simonsen är kassör hos RoJTeatern. I veckan gick föreningen ut med ett upprop i sociala medier för att väcka uppmärksamhet mot förslaget.

evefoto/Evelina Vargamo

Om RoJTeaterns bidrag försvinner skulle de överleva ungefär ett år innan de får lägga ned, menar Dennis Simonsen. Kommunen är deras största bidragsgivare och intäkter från medlemmar och föreställningar är inte tillräckligt för att driva föreningen.

Skulle bidraget försvinna tvingas de höja sina biljettpriser upp till tusen kronor, vilket skulle göra att många i publiken inte har råd.

– Det här är kontraproduktivt. Vi försöker hålla låga priser jämfört med stan för att Haningebor ska ha råd att komma till oss. Vi kan inte konkurrera med stan med så höga priser.

Just nu jobbar föreningarna på att gemensamt uppvakta politiker inför att förslaget ska klubbas. Den 11 december ska förslaget upp för beslut i idrotts-, kultur- och fritidsnämnden.

Styret: Vuxna ska kunna betala för kultur själva

Barn och unga prioriteras i styrets nya kulturstrategi – och vuxna ska kunna betala för sina fritidsintressen själva, menar ansvariga politikern.

Haninge kommun ska vara ett föredöme när det gäller kultur för barn och unga, vill det politiska styret (M, L, KD). Därför ska kulturutbudet i egen regi framöver riktas mot målgruppen, berättar Nicole Forslund (L), ordförande i idrott,- kultur och fritidsnämnden.

– När vi samverkar med andra aktörer som riktar sig till vuxna kulturkonsumenter behöver det därför vara självfinansierat. Vuxna har en annan möjlighet att finansiera sina fritidsintressen och det här är en följd av att vi prioriterar våra medel mot ett kulturutbud som riktar sig till barn och unga och personer med funktionsnedsättning, säger hon.

Bidrag går fortfarande att söka

De ska därför fokusera på samarbeten för en betalande vuxen publik, där hon lyfter det samarbete man har haft kring danskvällarna i Haninge kulturhus. Hon kommenterar inte hur specifika arrangemang, till exempel gratis lunchkonserter, kan påverkas.

– Samtidigt kommer vi fortsätta stötta föreningslivet ekonomiskt via olika bidragsformer.

Finns det en risk att föreningar som främst riktar sig till vuxna får sänkt eller blir utan bidrag?

– Nej, grundbidraget är ett sätt att stötta kulturföreningar och det kommer fortsätta gälla, men när vi behöver prioritera så kommer vi att prioritera våra fokuserade målgrupper.

Fokus på barn och unga

Man gjorde den prioriteringen redan i år när man tilldelade bidrag. Hur 2025 års pengar ska fördelas blir inte klart förrän budgeten sätts i december. Nicole Forslund har själv blivit kontaktad av föreningar som uttryckt en oro.

– Det tycker jag är olyckligt – vi vill ju ha med föreningslivet i det här. Vi har ett fantastiskt föreningsliv som vi fortsatt vill stötta men den politiska visionen är att särskilt stärka den verksamhet som riktar sig till barn och unga.

På frågan om huruvida barns tillgång till kulturintresserade förebilder inte försämras med den nya strategin, menar hon att kommunen ofta arrangerar aktiviteter riktade mot hela familjen. Efter att föreningar uttryckt att remisstiden var för kort har man nu valt att förlänga den med två veckor.

När vi behöver prioritera så kommer vi att prioritera våra fokuserade målgrupper.

Nicole Forslund (L), kommunalråd och ordförande i idrott,- kultur och fritidsnämnden, menar att grundbidrag till kulturföreningar kommer att finnas kvar.

Nicole Forslund (L), kommunalråd och ordförande i idrott,- kultur och fritidsnämnden, menar att grundbidrag till kulturföreningar kommer att finnas kvar.

Angie Gray

Styret: Vuxna ska kunna betala för kultur

En ny kulturstrategi i Haninge kommun har väckt oro bland föreningar ✔ Politikern: "Vuxna har en annan möjlighet att finansiera sina fritidsintressen".