Bedrägerierna mot äldre fortsätter. Och knepen för att luras byts ständigt ut. Mitt i har tidigare år berättat om att bedrägerierna mot äldre ökat rekordartat i Järfälla.

Nyligen blev en äldre kvinna i Järfälla utsatt för det senaste i raden av fysiska telefonbedrägerier, att hon smittats av ett virus genom sin telefon.

Kvinnan blev uppringd av en person som sa att hon smittats av ett "QR-virus" och att det också drabbat andra boende i Järfälla. Kvinnan blev tillsagd att tvätta händerna och lägga sin telefon och kontokort i en plastpåse och lämna över till en person som skulle hämta upp påsen.

– I det här fallet så fullbordades brottet, säger Johan Halling, polis på bedrägerisektionen i Stockholm.

Det finns ingen misstänkt i nuläget.

Giftiga kontokort

Johan Halling säger att de inte stött på den här varianten tidigare. I våras fick polisen kännedom om en annan variant där bedragarna uppgav sig ringa från vårdcentralen. Bedragarna sa att offrens blodprovsvärden inte såg bra ut och att det berodde på att deras kontokort var giftiga.

– Bedragarna har ett grundrecept och i många fall bygger det på teknik som ofta kan vara abstrakt för många äldre.

Och när det gäller de fysiska telefonbedrägerier, när bedragarna kommer hem till offret efter samtalet, är det oftast äldre som drabbas. Bedragarna försätter offret i en stressad situation.

– När vi är ute och föreläser är det många äldre som vittnar om att de blivit mer stresskänsliga.

Lurigt med teknik

Rådet är alltid att lägga på luren. Eller inte öppna för personer man inte känner. Man ska heller aldrig uppge sitt bank-id när någon uppger sig ringa från en myndighet eller ett företag.

– Myndigheter och seriösa företag jobbar aldrig på det sättet.

Men samtidigt är det ju vanligt att registrera sig med Bank-id när man ringer till myndigheter?

– Ja, och det är ju när du själv ringer. Det är det som är det luriga. Ofta säger bedragaren att man ska ringa ett nummer och då kan det kännas logiskt att man också ska uppge sig till bank-id. Men var vaksam, ta namn och titel och leta upp numret själv.

Det kräver att man är lugn och sansad?

– Ja, man måste nästan vara mental förberedd att agera i en sådan situation. Men man får vara otrevlig, slänga igen dörren eller lägga på luren. Men många äldre har ju svårt för det.