Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat om den infekterade tvisten där en bostadsrättsförening bland annat hävdar att den tidigare ordföranden har sålt elva lägenheter på eget bevåg och till kraftigt underpris.

https://www.mitti.se/nyheter/tidigare-brf-topp-kravs-pa-over-10-miljoner/repveq!gRyF8@VXmoj5yV2PZhUbwQ/

Föreningen krävde mannen på 10,6 miljoner kronor – den summa man ansåg var mellanskillnaden mellan marknadspriset och det som lägenheterna såldes för – men han har konsekvent tillbakavisat alla anklagelser.

Dom den 17 juni

Den 17 maj inleddes huvudförhandlingen i Attunda tingsrätt, och den 17 juni föll domen. Enligt rätten har den tidigare ordföranden ”uppsåtligen orsakat föreningen skada”. Skadeståndet blev inte 10,6 miljoner kronor som föreningen yrkat, utan 7 miljoner kronor. Dessutom ska den tidigare ordföranden betala föreningens rättegångskostnader på drygt 1 miljon kronor.

– Vi fick lite mindre än vi yrkade på men jag tycker att domen är bra – balansera och detaljerad. Ännu har vi inte tagit ställning till om vi kommer att överklaga eller inte, säger Barkat Hussein som är styrelseledamot i Brf Malmparken1.

Den tidigare ordföranden har däremot redan bestämt sig för att överklaga domen.

– Ja, den är helt galen och tokig. Varför pekar de ut mig som ensam ansvarig? Och jag har inte haft någon egen vinning så vad skulle jag ha haft för motiv? Jag lyckades genomföra ombildningen och det här är tacken. De har förstört mitt liv socialt, psykiskt och ekonomiskt, säger han.

Privatlån med hög ränta

I ombildningen ingick också ett låneupplägg som byggde på att föreningen tog ett privatlån på 15 miljoner kronor. Detta skedde med hjälp av ombildningskonsulten Restate och möjligheten att utöka lånet hos den storbank de redan hade ett lån hos undersöktes aldrig. I stället anlitades en privat långivaren, en kvinna i Österrike, som var garanterad en skyhög ränta på 8 procent.

Utöver detta har Restates förhandlingsmetoder i samband med ombildningen beskrivits som anmärkningsvärda. Enligt en granskning som gjordes av en advokatbyrå utsedd av Bolagsverket, efter att medlemmar i styrelsen slagit larm om oegentligheter, tycks Restate ”aktivt ha verkat för att själva eller för annan skapa olika möjligheter att erhålla ersättning från föreningen utöver normalt arvode eller ränta”.

Restates ursprungliga arvode på 3,6 miljoner framstår som högt i förhållande till den arbetsinsats som normalt krävs vid en ombildning av aktuell svårighetsgrad och storlek, anser granskaren. Dessutom omförhandlade Restate avtalet i ett för föreningen sårbart läge och höjde det redan höga arvodet till 4,9 miljoner kronor, enligt granskaren som har rekommenderat föreningen att försöka kräva tillbaka de 1,3 miljoner som de fick betala extra.

– Vi är inte klara med Restate ännu, säger Barkat Hussein.