Just nu spelas RoJteaterns uppsättning av En midsommarnattsdröm i gamla Folkets hus i Handen. Publiken utlovas en unik tolkning av Shakespeares klassiska komedi.
Under pandemin passade regissören Håkan Marmegård på att dramatisera, nyöversätta och skriva ny musik till en mer modern version av pjäsen.
– Den är ganska annorlunda mot det vi har spelat senaste åren. Den här är mer drömsk och har mer humor – det kommer bli kul, säger Julia Sundqvist, vice ordförande i föreningen.
En midsommarnattsdröm spelas på RoJteatern i Handen
Adam Blomberg
Ellen Reuterberg, 24 år, är med på scenen för andra året.
– Jag spelar Hermia, en av ungdomarna som har kärleksproblem. Pjäsen är väldigt rolig, jag tänkte först att det skulle vara mycket allvar när man tänker på Shakespeare men så är det inte, säger hon.
Efter en vinter av förberedelser, där alla är med i olika arbetsgrupper och hjälper till med allt från scenografi till smink, ser Ellen Reuterberg fram emot premiär.
– Det känns bra och som att alla är taggade på att köra inför publik. Vi är ett bra gäng som peppar varandra.
Ellen Reuterberg som Hermia och Anton Nyström som Lysander i En midsommarnattsdröm.
Adam Blomberg
Svåra tider för föreningen
Samtidigt som föreningen ser fram emot att spela den nya föreställningen finns det orosmoln på horisonten. Under vintern har föreningens kostnader ökat, bland annat på grund av ökade elpriser. Detta samtidigt som regeringens minskade anslag till ABF gör att det finns mindre pengar för föreningar som RoJteatern att dela på i sina samarbeten med studieförbundet, berättar Julia Sundqvist.
Under 2023 blev förlusten för föreningen 175 000 kronor, en kombination av minskade bidrag, situationen med ABF, ökade elkostnader och ett dåligt besöksår efter pandemin. Enligt Julia Sundqvist arbetar de sig så smått tillbaka bland annat genom att ha en något slimmad produktion i år. De har även fått ett något större bidrag från kommunen i år.
Rumle Lemhagen Vierth som Nichlas Botten. I bakgrunden syns Victor Lundin, Sigge Thim och Gustaf Ny.
Adam Blomberg
En annan oro är vad som händer med deras lokaler i gamla Folkets hus framöver.
– Det har ryktats flera gånger om att det ska rivas och området exploateras. Vi har inga garantier och vet inte hur länge vi kan vara där. Vi är ett nätverk med kulturföreningar som verkar där och vi känner en oro, säger hon.
Deras hyreskontrakt hos kommunen förlängs med ett år i taget, så idag vet de att de får vara kvar under 2024.
– Vi har varit där i 40 års tid och vill vara kvar även framöver, säger Julia Sundqvist.