– Är det här plast eller papper?

Linn Gislefoss Lilja, 10, håller upp den runda lilla lappen med skräpplockaren. Kompisarna Aniela Behling, 11, och Molly Dunfalk, 10, tar sig en närmare titt.

– Det där är plast, det ser ut som ett sådant lock som finns på vissa glassar, säger Molly Dunfalk. Lappen får åka ner i påsen för plast, där det redan ligger en båtlina och ett baconpaket.

De tre kompisarna går i fyran på Fornuddens skola. Sedan några veckor ger de sig ut i Trollbäcken varje onsdag efter skolan plockar skräp, som de sedan återvinner. Helt på eget initiativ.

– Vi såg så mycket skräp överallt. Första gången hade vi jättekul och det tycker vi fortfarande att det är. Vi plockar lite men det gör stor skillnad. Det är liksom vår grej, säger Aniela Behling.

Inspirationen kom delvis från Skräpplockardagarna, en kampanj från organisationen Håll Sverige Rent där barn och unga i hela Sverige ger sig ut och plockar skräp tillsammans med skolan eller förskolan.

Mest skräp i Trollbäcken C

Och skräp finns det att plocka i Tyresö. För två år sedan gjordes en skräpmätning i Tyresö centrum och Alby under sommaren. Det vanligaste skräpet var fimpar och sammanlagt hittades 40 687 fimpar i centrala Tyresö. I snitt är det 3,5 fimp per 10 kvadratmeter.

Snus, plast och take away-förpackningar var även vanligt förekommande skräp.

Första gången som kompisarna var ute på egen hand och plockade skräp var de ute i fyra timmar. Bland annat så hittade de tillräckligt många tidningar för att fylla en Ikea-kasse, massor av plast och en halv hockeyklubba som de nu använder som skräpplockare.

På en lapp vid vattenbrynet så finns ett kryptiskt meddelande om barn, vuxna och fotboll nedklottrat. Tjejerna tror att den kanske kommer från scoutkåren.

På en lapp vid vattenbrynet så finns ett kryptiskt meddelande om barn, vuxna och fotboll nedklottrat. Tjejerna tror att den kanske kommer från scoutkåren.

Pekka Pääkkö

– Vi hittar mest skräp i Trollbäckens centrum och Kumla, det är folk där hela tiden, säger Linn Gislefoss Lilja.

Vill inspirera andra

Kompisarna har inga planer på att sluta plocka skräp. De har till och med diskuterat att mötas upp även under sommarlovet, om alla är hemma samtidigt.

Än så länge har de inspirerat sina föräldrar, som flera av dem nu plockar skräp själva. Men fler vuxna borde göra det, tycker tjejerna.

– Vi vill inspirera andra att göra samma sak och göra Sverige till en bättre plats. Tänk på klimatet! Just nu plockar vi bara i Trollbäcken men vi skulle vilja göra det utanför Tyresö också, säger Molly Dunfalk.

– Varför plockar inte fler om det gör världen till en bättre plats?, säger Aniela Behling.

Molly Dunfalk har hittat ett baconpaket som fortfarande är klibbigt på insidan och undrar hur den har hamnat i naturen.

Molly Dunfalk har hittat ett baconpaket som fortfarande är klibbigt på insidan och undrar hur den har hamnat i naturen.

Pekka Pääkkö

Dagens skräpplockarrunda har nått sitt slut. På en dryg kilometer, från skolan till vikingagravarna, har de lyckats fylla tre påsar. I morgon är det dags igen.

– Då ska vi plocka med skolan, det blir kul, säger Linn Gislefoss Lilja och lägger det runda glasslocket i återvinningsbehållaren för plast.