Att spela fotboll och åka på turneringar är drömmen för många unga - men det kan bli dyrt. Ett sätt att dra in pengar till lagen är genom att samla pant, via en app.
– Idén föddes i ett soprum på Kungsholmen för fyra år sedan. När jag hade sorterat mina sopor stod jag kvar med pantpåsen. Jag såg att flera grannar hade lämnat pant där, säger Adam Wolf, en av grundarna till appen Samla.
Den där dagen i soprummet började han fundera.
– Vilka är i behov av panten? Det första jag kom på var barn och ungdomar i träningslivet. Jag har själv varit aktiv både som utövare och ledare. Jag vet hur mycket man jobbar för att få in pengar.
Idén utvecklades till en app där lokala lag kan samla in pant från privatpersoner och företag.
Adam Wolf är grundaren av appen Samla.
Sara Jarlekrantz
Min favoritfråga
– Nu till min favoritfråga, som jag kommer ställa till dig, säger han plötsligt.
– Gissa hur många flaskor och burkar, i antal, som inte kommer in till återvinningen årligen?
Han lägger till att svenskar är duktiga på återvinning. Men det är…
– Över 300 miljoner! Skulle vi lägga ut alla bredvid varandra blir det som tre Gamla stan till ytan.
Han berättar vidare att det årligen pantas närmare tre miljarder burkar och flaskor i Sverige. Ändå är det mycket pant som slängs i hushållssopor eller i naturen.
Ungas drömmar
En av klubbarna som hakat på initiativet är Djurgårdens IF där Peter Kisfaludy är "Sport koordinator U till A". Han arbetar med ungdomslagen upp till A-laget.
– Många har inte råd, men jag tycker att alla ungdomar ska få möjlighet att åka på cuper. Det är ju deras stora dröm. Och när de jobbar själva, förstår de värdet ännu mer.
Något han själv lärde sig som tolvåring.
– På sommarlovet jobbade jag på Ängbybadets uteservering och plockade disk för att jag skulle kunna köpa mina drömskor som jag tittade på en gång i veckan i sportbutiken. De kostade 300 kronor – enorma pengar på 70-talet.
I dag kan fotbollsskor kosta tio gånger så mycket berättar han.
– Det gäller inte bara fotboll utan all idrott blir tyvärr allt dyrare.
Peter Kisfaludy är Sport Koordinator U till A på Djurgårdens IF.
Kenth Norberg
Skulle inte klubbarna kunna ha lägre avgifter?
– Det är klart att klubbarna vill hålla nere priserna, men allt kostar. Ny utrustning eller att hyra träningslokal. Åker man på turnering är det deltagaravgifter och klubbarna som arrangerar vill ju också dra in pengar.
Han är mest förknippad med elitsatsningar men Peter Kisfaludy säger att han även brinner för bredden. Han lyfter hur han jobbar med mjuka värden och att spelarna genom fotbollen ska få med verktyg ut i vuxenlivet.
– Många förstår inte hur viktig fotbollen är och hur många barn man har räddat från gatan.
Är det något du vill lyfta som du aldrig får frågor om?
– Ja, jag vill lyfta alla ideella ledare som gör ett fantastiskt jobb. Jag får ju lön för det här men de står där i ur och skur, i minusgrader, i regn. Det är mina hjältar. Utan dem skulle fotbolls-Sverige stanna.