85 enkätsvar fick feriearbetarna Sahar Alhomsi, 18, Emilija Mazeikaite, 16, och Kristina Popov, 17, och deras kollegor in första dagen på jobbet. De var ute på fritidsgårdar och torg, i bland annat Rågsved, Hagsätra och Årsta, för att fråga barn och unga vad de vill kunna tycka till om i stadsdelen. Det var lite kyligt ute och svårt att få tag i någon som ville säga något på vissa ställen, till exempel i Bandängens parklek.
– Vissa äldre ungdomar upplevde att de hade försökt påverka tidigare utan att det skett någon förändring, så de var inte så sugna på att vara med. De yngre var mer nyfikna och entusiastiska, säger Sahar Alhomsi.
När Mitt i är på besök ses höstlovsjobbarna i förvaltningshuset på Slakthusplan för en genomgång. I dag står bland annat besök i Högdalens simhall och Dalens fritidsgård på schemat.
Målgruppen är 13-17-åringar och feriejobbet är en del av en förstudie som leds av barnrättssamordnaren Minna Munther på Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning. Målet är att öka ungas inflytande över närområdet.
– Först tänkte jag att vi skulle ha ett ungdomsråd, men jag vet ju inte om ungdomarna själva vill ha det. Då blir det jag som "vuxengissar", säger Minna Munther.
Önskemålet: En app
Förutom vad unga i stadsdelen vill ha inflytande över ska alltså studien ta reda på hur de vill göra sina röster hörda. De allra flesta som svarat hittills vill kunna lämna sina åsikter via en app.
– Och Stockholms stad är ju kanske inte kända för sina jättebra appar, säger Kristina Popov.
Barnrättssamordnaren Minna Munther leder pilotprojektet.
Angie Gray
Hon och de andra som Mitt i träffar tycker att trygghet är den viktigaste frågan i stadsdelen.
– Till exempel belysning. Det spelar roll för att folk ska våga vara ute på kvällen och att föräldrar ska kunna känna sig trygga, säger Kristina Popov.
Flera av feriearbetarna pratar flera språk, vilket de haft nytta av.
– Det är viktigt att även dem som inte pratar svenska komma till tals, säger Emilija Mazeikaite.
Tror ni att det går att påverka som ung?
– 110 procent att det går. Men man måste ju också få reda på att möjligheten finns, säger Kristina Popov.
Hur känns det att jobba på lovet?
– Bra, jag får mer gjort än jag brukar få på loven. Man blir mer produktiv, säger Emilija Mazeikaite.
– Det är även skönt att komma ut ur sin vanliga skolbubbla, säger Sahar Alhomsi.