I dag förknippar nog de flesta Örbyleden med tät trafik, avgaser och asfalt. Men det vill staden få ändring på. Tänk dig i stället en stadsgata med flera övergångsställen och uteserveringar, där bilarna kör saktare och träden står i blom.
Men hur gör man då för att omvandla en hyfsat tung trafikled till en mer inbjudande stadsgata? Ja, det grubblar staden fortfarande på.
– Det är en väldigt bra fråga som vi jobbar med. Det är inte en omöjlig uppgift men det är helt klart en stor förändring som behöver göras. Vi kommer att ha närmare svar när planen går ut på samråd, säger Stefan Larsson, handläggare på stadsbyggnadskontoret.
Mer utrymme på Sturebysidan
Det dröjer minst ett år innan det är dags för samråd då allmänheten får tycka till om planerna. Men tanken är att bygga cirka 1200 lägenheter (mestadels bostadsrätter), förskola, verksamhetslokaler och parker längs vägen.
Genom att göra Örbyleden till en stadsgata kan också Stureby och Bandhagen knytas ihop mer.
– I dag är Örbyleden en barriär mellan stadsdelarna. Några av sakerna som vi undersöker är lägre hastigheter, fler övergångsställen och en mer trivsam miljö. Vi behöver skapa något som människor gillar att vara i, säger Stefan Larsson.
Exakt var de nya bostäderna, och lokalerna, ska byggas utreds nu. Men klart är att det finns mer ledigt utrymme på Sturebysidan, då man grävt ner en kraftledning på Bandhagssidan som tar plats under jord.
Fotbollsplanen viktig
För att ta reda på hur området ska bebyggas gör staden flera avvägningar. De undersöker hur viktig Örbyleden kommer vara i framtidens regionala trafikplan, vilken natur som finns i området och hur mycket fria ytor som finns.
De tittar också på de synpunkter som kom 2022 när grannar bjöds in till dialog. Kortfattat framgick det att folk vill behålla sina grönområden och att Sturebyskolans fotbollsplan, som ligger nära Örbyleden, har en central roll i mångas vardag.
Även önskemål om fler kulturella mötesplatser, bagerier och restauranger tas upp i dialogen.
I slutet av nästa år hoppas staden att byggplanen går upp på samråd. Detaljplanen kan antas 2028, men det är en preliminär tidsplan.