För andra året i rad ställer Sigtunas folkhögskola ut på Sigtuna museum och arts i centrala Sigtuna. Fram till nu, som utställningen heter, är skapad av 27 av skolans konstelever. Åtta av dem riktar in sig på foto och 19 stycket på konst. Två av studenterna är uppvuxna i Sigtuna.
– Mitt konstnärliga arbete med "Ögon" är en terapeutisk resa för att bearbeta de traumatiska barndomsminnena. Samtidigt utforskar jag det icke-verbala språket och formar min egen uttrycksform genom olika material och tekniska hjälpmedel. Jag strävar efter att förstå skillnaden mellan att se med ögonen och att se med hjärta och hjärna, och hur dessa olika perspektiv kompletterar eller kontrasterar varandra, säger Rami Dib som till nyligen bott i Märsta och på Sigtuna folkhögskolas internat.
Rami Dib i Sigtuna folkhögskolas ateljé.
Stefan Källstigen
Vilka är de traumatiska minnena du bearbetar?
– Jag har aldrig upplevt barndomen, förnekades möjligheten att agera som ett barn. Mjukhet var inte tillåtet. Tvärtom förväntades jag att undvika tårar, eftersom män inte förväntas gråta. Trots att världen kändes mörk och orättvis när jag var barn, låter jag nu mina svarta pennor dansa över alla ytor. Jag ger utrymme åt det naiva barnet inom mig att tala och navigera för att finna sitt sanna jag, säger Rami Dib.
Det är sedan länge känt att konst och att måla även kan fungera som terapi. Så har också Karin Arvidsson som är uppvuxen på Sätunavägen i Märsta använt sitt målande.
– Jag kände mig lite vilsen och behövde en förändring i konsten. Och livet. Jag har målat av och till i ganska många år och har alltid fascinerats av färg och form, säger hon.
De olika verken visas insprängd bland museets historiska föremål och miljöer. Rami Dib jobbar även extra på Sigtuna museum och berättar att förra årets utställning lockade andra konstklasser som uppskattade deras arbeten.
Utställningen startar lördagen den 18 maj och hänger uppe i tio dagar.
Ny konstutställning tar plats på Sigtuna museum.
Stefan Källstigen