220 stycken fram till 2032, så många fler platser behöver Värmdö kommun ordna fram på särskilt boende åt sina äldre invånare. Det är nästan en fördubbling jämfört med i dag.
– Värmdö kommer att ha en stor ökning av antalet äldre över 80 år de kommande åren. Prognosen är dubbelt så många fram till år 2030 och det är fler än riket i snitt. För att klara det behöver vi ytterligare tre till fyra särskilda boenden, säger Julia Ekedahl (S), ordförande i Värmdös vård- och omsorgsnämnd.
Här på grusplanen mellan Munkmoraskolan och Lugnets förskola ska det nya äldreboendet byggas.
Eva Tonström
Munkmora-planen dammas av
På ännu längre sikt kan ytterligare ett till två boenden behövas, eftersom antalet äldre kommer att fortsätta öka kraftigt i Värmdö, enligt Julia Ekedahl.
Det här ska lösas genom att till att börja med bygga tre nya boenden: Ett i Pilhamn på Ingarö som snart är klart för inflyttning, ett i Munkmora och ytterligare ett som inte är helt klart var det blir.
Två alternativ finns på bordet – Ösby vid infarten till Ösbyskolan och ett nytt som ritats in i Östra Charlottendal vid Kvarnsjön. Det senare är en del av en större detaljplan med 700 bostäder som inte antagits ännu och bedöms stå klart tidigast 2030, medan Ösby har utretts i tre år.
Nya äldreboendet i Pilhamn i Brunn på Ingarö ska vara klart för inflyttning i december i år.
Eva Tonström
Munkmora har diskuterats tidigare men det är först nu det prövas i nämnden. Beslut om att starta upp detaljplanearbete för att bygga på grusytan bredvid Munkmoraskolan ska tas innan årsskiftet.
– Det är en bra plats för ett särskilt boende av flera skäl. Dels är det kommunens egen mark, vilket gör att vi har rådighet över området, dels är läget bra, nära kollektivtrafik, så det är lätt att ta sig dit både för anhöriga och personal, säger Julia Ekedahl.
Visionsbild. Så här kan nya äldreboendet i Ösby komma att se ut.
Visionsbild Detail group Sweden AB
Oklart om det kan byggas i Ösby
Det är också ett sätt att fylla den tomma ytan mellan Munkmora och Lugnet med liv, menar Kristina Lång C), ordförande i kommunstyrelsens planutskott.
– Vi vill utveckla området till en levande miljö för barn, unga och äldre och tänker att det kan bli en träffpunkt med grönytor som tilltalar alla åldrar, säger hon.
I Ösby var planen från början att bygga ett särskilt boende med 80 platser, men det har minskats ned till 60, vilket föreslås i samrådet för projektet.
Men det, menar bolaget som ska bygga boendet, är inte ekonomiskt försvarbart i en tid med bland annat stigande byggpriser. 60 platser kommer inte generera tillräckligt med intäkter.
– Det krävs att de får bygga minst 80 platser för att få ihop sina kalkyler och jag personligen är villig att pröva det. Det pågår en diskussion med byggherren om hur vi kan lösa det här, säger Kristina Lång.
En av flera idéer hur nya Gustavsgården kan se ut. Det ska byggas på gräsytan mitt emot dagens Gustavsgården. Vy från Trallbanevägen.
Ascape arkitekter
Så här kan nya Gustavsgården se ut
Nya Gustavsgården kan bli ett L-format hus i fem våningar med plats för 80 äldre. Nu kan du tycka till om planerna.
Samtidigt utreds om det gamla boendet kan bli ungdomsbostäder.
Ett nytt särskilt boende för äldre ska byggas mitt emot dagens Gustavsgården. Boendet ska ha plats för 80 äldre med restaurang, storkök, demensdagvård och träning i huset, bland annat.
Huset byggs i fem våningar, med två avdelningar och två gemensamma kök per våningsplan, och tio äldre på varje avdelning. Botten av huset blir mer publik utan bostäder.
En av flera idéer hur det nya boendet kan se ut. Vy från Trallbanevägen.
Ascape arkitekter
En av flera idéer hur det nya boendet kan se ut. Vy från Trallbanevägen.
Ascape arkitekter
Platsen man tänker sig är grönytan mitt emot nuvarande Gustavsgården där det i dag är boulebana, parkering och lekpark. Tomten, Gustavsberg 1:144, ägs av kommunen och idén är att bygga huset som ett L längs med Trallbanevägen.
Gamla boendet kan bli ungdomsbostäder
Mitt i Värmdö har berättat tidigare att dagens Gustavsgården är gammalt och slitet och inte anpassat efter dagens krav för ett vårdboende, därför väljer man att bygga ett nytt boende.
Däremot kan det fungera om det byggs om till ungdomsbostäder och/eller ett trygghetsboende, alltså boende för äldre som inte har så stort vårdbehov. Det ska nu utredas.
Den äldsta byggnaden på dagens Gustavsgården, A-huset, är från 1920-talet och har ett kulturhistoriskt värde, det får därför rivningsförbud. Hela planområdet ingår i ett större riksintresseområde för kulturmiljövård. Utöver A-huset har Gustavsgården tre huskroppar till, byggda under perioden 1964–1998.
Äldreboendet Gustavsgården så som det ser ut idag. Det gula huset är A-huset.
Angie Gray
I samband med nybyggnationen kommer Trallbanevägen och Kyrkvägen få bättre standard och trafiksäkerhet för gång-och cykeltrafikanter.
Tyck till om nya Gustavsgården
Gå in på varmdo.se/gustavsgarden-trygghetsboende för att läsa planhandlingarna. Skriftligt yttrande ska vara inskickat till kommunen senast 2024-01-12.
Planen finns också att titta på i kommunhuset, Skogsbovägen 9–11 i Gustavsberg.
Kom ihåg att uppge namn, eventuell fastighetsbeteckning och diarienumret 2022KS/0567 ihop med dina synpunkter.
Källa: Värmdö kommun
En av flera idéer hur det nya boendet kan se ut. Vy från Trallbanevägen.
Ascape arkitekter
Tyck till om nya Gustavsgården
Startskott för nya äldreboendet
Fem till sex våningar med plats för 80 personer, så ser planen ut för det nya särskilda boendet för äldre som ska byggas i Gustavsberg.
Förra veckan gav kommunen grönt ljus till att starta planarbetet för att bygga ett nytt särskilt boende för äldre i Gustavsberg.
Boendet är tänkt att bli fem till sex våningar högt och rymma cirka 80 platser för äldre. Tomten där man vill bygga ligger vid Skärgårdsvägen, infarten Ösby skolväg, söder om Ösbyskolan. Där ligger i dag ett gruppboende för vuxna med funktionshinder, som då blir grannar med det nya äldreboendet.
Gustavsgården stängs
Mitt i har berättat tidigare att behovet av särskilda boenden för äldre i Värmdö kommun är stort. En anledning är att Gustavsgården ska läggas ned på sikt på grund av att byggnaderna är i för dåligt skick. Då behöver cirka 100 äldre en ny plats.
Med det nya boendet bedöms trafiken öka på Ösby skolväg eftersom personal, besökare och leverantörer ska kunna ta sig dit. Därför ska en trafikutredning genomföras för att bedöma vilka åtgärder som behövs göras för att säkerställa en bra trafiksituation för barn, andra gående och cyklister.
Även en naturinventering av området ska göras, och en barnkonsekvensanalys eftersom man bygger så pass nära Ösbyskolan, enligt kommunen.
Det kan även bli aktuellt att lyfta in det befintliga LSS-boenden i planarbetet för att möjliggöra ombyggnation- och tillbyggnation om det finns behov av det, enligt kommunen.
Detaljplanen kan antas tidigast hösten 2023. Ärendet var uppe i kommunstyrelsens planutskott den här veckan.
https://www.mitti.se/nyheter/kommunen-vill-avveckla-gustavsgarden/reptjf!oPcsGqsJZfrDnsbqDJpSuA/
Nya boendet
Vad: Särskilt boende för äldre, 80 platser
Var: Hörnet Skärgårdsvägen-Ösby skolväg, söder om Ösbyskolan
När: Detaljplanen kan antas tidigast hösten 2023
Helt ny stadsdel planeras vid Kvarnsjön
Flera hundra nya bostäder, förskola, vårdboende, idrottshallar och nytt friluftsområde. Så ser planerna för Värmdös nya stadsdel ut.
Cirka 700 bostäder fördelat på 145 småhus och resten lägenheter i flerbostadshus. Det ska byggas i skogsområdet mitt emot Värmdö marknad, på andra sidan Gustavsbergsvägen.
Förutom bostäderna finns ett vårdboende i tre våningar, med cirka 60 bostäder för äldre, inritat i planerna samt en förskola med fem till sex avdelningar för upp till 120 barn.
Visionsbild. Några av de fristående villorna.
ETTELVA Arkitekter AB
Dessutom ska området ha plats för två nya idrottshallar, varav en föreslås bli ishall.
– Vi måste planera långsiktigt för Värmdös barn och unga. Möjligheten till en aktiv fritid ger också stora samhällsvinster, säger Kristina Lång (C), ordförande i kommunstyrelsens planutskott.
Blir det några hyresrätter?
– Planen är att ha en blandad bebyggelse av flerbostadshus med bostadsrätter och hyresrätter, radhus och enskilda villor.
Alternativ till egen bil
För bilarna föreslås ett fyra våningar högt parkeringshus och en infartsparkering med 260 platser.
Parkeringshuset ska få ett grönt tak med solceller, bilpooler och laddplatser för elbilar.
– Bilpool, cykelpool, pakethämtning, kanske andra verksamheter som cykelverkstad eller dylikt. Det bidrar till att erbjuda möjliga alternativ till att ha en egen bil, säger Bodil Johansson, projektledare på på mark- och exploateringsavdelningen.
Visionsbild. Infarten till området, t h i bild en av idrottshallarna.
ETTELVA Arkitekter AB
Grönt tak med solceller ska kunna användas för till exempel laddmöjligheter, och grönskan för omhändertagande av takdagvatten, tillägger hon.
Idén är att parkeringshuset ska innehålla fler verksamheter för att inte kännas otryggt, det ska vara befolkat och välanvänt, enligt kommunen.
Edsbergs gård blir möteslokaler
Lägenhetshusen byggs med fyra till sex våningar och småhusen får två till tre våningar. Planförslaget uppfyller behovet av bostäder i kollektivtrafiknära lägen, enligt kommunen.
Visionsbild. Så här kan några av flerbostadshusen se ut.
ETTELVA Arkitekter AB
Inom planområdet finns delar av ett tidigare torp kvar, Edsberg. Det är ett 100 år gammalt bostadshus och ett timrat uthus från 1800-talet och på den tiden var det diversehandel och bostad åt porslinsfabrikens tillsynsman. Edsberg har kulturhistoriska värden och kommer därför att bevaras och rustas upp för att bli föreningslokaler, och nav i ett nytt friluftsområde vid Kvarnsjön.
– Avsikten är att spara natur med höga naturvärden som folk kan besöka. Delar av planområdet och runt om gården kan inkluderas i ett framtida naturreservat, säger Bodil Johansson.
Det cirka 50 hektar stora området ägs av JM AB, som också kommer att bygga de nya bostäderna.
Visionsbild. Flerbostadshus i nya området.
ETTELVA Arkitekter AB
Se hela planen och tyck till
Den nya stadsdelen kommer att byggas i etapper under cirka tio års tid.
Planen är ute på samråd nu. Gå in på varmdo.se och sök på "Samråd Östra Charlottendal" för att se hela planbeskrivningen och lämna synpunkter, senast 14 december.
Parallellt med detaljplanen för Östra Charlottendal planeras ett nytt naturreservat i området Kvarnsjön-Holmviksskogen-Knuts hav, som gränsar till den nya stadsdelen.
Källa: Värmdö kommun
Visionsbild. Några av de fristående villorna.
ETTELVA Arkitekter AB