Håkan Strandberg har bott i Tullinge sedan 2000. Han vet att han röstade i de allmänna valen 2014, men om han också röstade i folkomröstningen minns han inte.

– Men hade det varit i dag hade jag nog röstat nej.

Varför då?

– Kommuner har sina åtaganden, och jag har svårt att se att Tullinge skulle klara det själv.

Håkan Strandberg har bott i Tullinge sedan 2000. Hunden Bowie är sju månader, men har hunnit vara Tullingebo hela livet. Håkan Strandberg är inte pepp på att Tullinge skulle bilda en egen kommun.

Håkan Strandberg har bott i Tullinge sedan 2000. Hunden Bowie är sju månader, men har hunnit vara Tullingebo hela livet. Håkan Strandberg är inte pepp på att Tullinge skulle bilda en egen kommun.

Angie Gray

Ida Thorén har bott i Tullinge ett kort tag, och var inte med under folkomröstningen. Men hon tycker att det vore fel att bryta loss Tullinge från Botkyrka.

– Det skulle kanske leda till en större vi-känsla här i Tullinge om det blev så, men det vore osolidariskt mot resten av Botkyrka om man bröt sig loss.

Men trots att de Tullingebor som tidningen möter inte är för tanken om en egen kommune så frågan få nytt liv – igen.

När M, KD, C, TuP och Oberoende S tog makten i Botkyrka lovade de stabilitet i kommunen, trygghet och att ta upp kampen mot kriminalitet och korruption. Men också att inrätta en kommundelsnämnd i Tullinge från 1 januari 2025 – vilket var Tullingepartiets krav för att ingå i styret.

– Många är inte 100 procent nöjda med Botkyrka kommun, men om vi får en kommundelsnämnd kanske man blir lite nöjd med det, säger Anders Thorén, partiledare för Tullingepartiet.

Gata, park, kultur och fritid

Enligt den utredning som Botkyrka kommun låtit göra inför inrättandet av en kommundelsnämnd föreslås att kommundelsnämnden ska ansvara för frågor som rör gator, parker samt kultur- och fritid i Tullinge. Det kan handla om frågor som rör snöskottning, se till att lekplatserna är rena och fina, att de lokala idrottsföreningarna får sina bidrag och att de äldre har en öppen verksamhet att gå till.

Ida Thorén (ej besläktad med Anders Thorén) har bott i Tullinge i ungefär ett år. Hon trivs, och tycker inte att en kommundelning är rätt väg framåt. Som den rikare kommundelen har man ett ansvar mot andra kommundelar, resonerar hon.

Ida Thorén (ej besläktad med Anders Thorén) har bott i Tullinge i ungefär ett år. Hon trivs, och tycker inte att en kommundelning är rätt väg framåt. Som den rikare kommundelen har man ett ansvar mot andra kommundelar, resonerar hon.

Angie Gray

Men Tullingepartiet vill mer.

– Vi måste börja försiktigt så att vi kan komma i gång. Vi har sneglat på Järna kommundelsnämnd, där de också har ansvar för förskola, skola och bygglovsärenden. Dit hoppas vi också komma, säger Anders Thorén, och fortsätter:

– Målet är fortfarande att på sikt bli en egen kommun.

Målet: egen kommun

Frågan om Tullinge kommun har aldrig varit så nära att bli verklighet som nu, säger statsvetaren Erik Wångmar, som har forskat på kommundelningar

– Flera av kommunerna som delats sedan 80-talet har haft kommundelsnämnder. Det har varit en grund för att bygga upp en egen kommun. Så att Tullinge har kommit så här långt kan vara ett steg på vägen.

Enligt Erik Wångmar är det bara en sak som är nödvändig för att bilda en egen kommun: att invånarantalet uppgår till 8 000 personer. I Tullinge bor det drygt 20 000 personer.

Erik Wångmar är statsvetare vid Linnéuniversitetet och har forskat på kommundelningar.

Erik Wångmar är statsvetare vid Linnéuniversitetet och har forskat på kommundelningar.

Linnéuniversitetet

Folkomröstningen för tio år sedan om Tullinge skulle bryta sig loss från övriga Botkyrka talade sitt tydliga språk. Det blev ett överhängande nej till kommundelningen.

– Men det intressanta var resultatet i Tullinge. Hade folkomröstningen bara ägt rum där – och så kan man göra – så är det inte omöjligt att vi hade haft ett annat utgångsläge i dag, säger Erik Wångmar och hänvisar till att en överhängande majoritet av Tullingeborna röstade för en kommundelning.

Kan ta lång tid

Frågan tycktes dö ut i samma stund som valresultatet från folkomröstningen trillade in. Det fanns inget mer att säga – Botkyrka hade sagt sitt. Eller?

Kommundelning är inget främmande för Botkyrka. Det gjordes redan på 80-talet när Salems kommun bröt sig loss – trots att Botkyrka kommun, länsstyrelsen och Kammarkollegiet sa nej. Men regeringen sa ja.

Lennart Kalderén, tidigare moderat kommunstyrelseordförande i Salem, minns att kommundelningen 1983 gick smidigt och att det fanns en pionjärkänsla, hembygdskärlek och ett driv i den nybildade kommunen. Men det fanns också utmaningar.

– Det var en större förvaltningsapparat efter nybildningen än den vi lämnade 1974. Det var fler nämnder och politiker, säger han och fortsätter:

– Men det gick blixtsnabbt att komma in i det. Det var tack vare många tjänstemän som ställde upp då.

Lennart Kalderén.

Lennart Kalderén.

Salems kommun

Om Tullinge bryter sig loss skulle kvarvarande Botkyrka få en lägre skattekraft samtidigt som kommunens sociala kostnader skulle bli högre än vad de är i dag i förhållande till befolkningsmängden, uppskattar forskare Erik Wångmar.

– Folkmängden är fortfarande hög. Det skulle vara något tuffare ekonomiskt och man skulle kanske behöva höja skatten. Men Botkyrka skulle finnas kvar.

Fallet Nykvarn

Men en kommundelning kan också leda till att det blir bra i båda kommunerna. I fallet Nykvarn som bröt sig loss från Södertälje för1999 år sedan visade utredningarna att det inte skulle vara negativt för varken Södertälje eller Nykvarn om kommunerna delade på sig.

Leif Zetterberg, tidigare företrädare för Nykvarnspartiet, tycker att det gick smidigt att bryta sig loss. En målsättning med att bryta sig loss var att man ville ha ett större medborgarinflytande.

– Vi ville inte ha en traditionell kommun med en kommunstyrelse som beredde frågorna som sedan togs upp i kommunfullmäktige. Vi ville hitta en annan idé. Nu är Nykvarn en traditionellt styrd kommun. Vi var nog lite naiva och trodde att det var enklare än vad det faktiskt var att göra lite som vi ville.

Men en kommundelning ser inte ut att vara på gång under nuvarande regering. Civilminister Erik Slottner (KD) vill inte kommentera fallet Tullinge, men har tidigare sagt att han snarare ser kommunsammanslagningar i framtiden.Men det betyder inte det att drömmen dör hos dem som fortfarande önskar att Tullinge ska slå sig fri.

– Det här är en fråga som tar långt tid. Troligtvis inte innan nästa val, säger Erik Wångmar.

Även om det är svårt att sia om framtiden, hoppas Anders Thorén att det ska gå fortare än vad det har gjort hitintills.

– Det har tagit 16 år att komma hit. Jag hoppas verkligen att det ska gå fortare att komma i mål med egen kommun, säger han.

Tullingepartisterna Anders Thorén, partiledare, och Camilla Jägermalm, politisk sekreterare, är glada över att Tullinge ska få en kommundelsnämnd.

Tullingepartisterna Anders Thorén, partiledare, och Camilla Jägermalm, politisk sekreterare, är glada över att Tullinge ska få en kommundelsnämnd.

Albin Tingstedt