Tunnelbanan stannade mellan Hötorget och Rådmansgatan och stod stilla i över en halvtimme, något som SvD var först att rapportera om. Tillslut genomfördes en evakuering till följd av tågstoppet.

– MTR påbörjade en evakuering där omkring 1000 personer leddes fram till Hötorgets perrong en vagn i taget. Personal fanns på plats för att kunna vidta de säkerhetsåtgärder som krävdes, säger Cajsa Sjöbäck vid SL:s presstjänst.

Problemet ska bero på att det saknas ström i strömskenan.

– Grundfelet berodde på en strömskena i rälsen som inte gav el till fordonen. Under tiden som Strukton åtgärdade felet behövde MTR stänga av elen, men MTR behövde även stänga av elen för att kunna evakuera resenärer säkert.

Den trasiga strömskenan är nu åtgärdad och tåget borta, meddelar SL. Vid 16:30-tiden under torsdagen var samtliga passagerare evakuerade och trafiken kunde trafikeras med ett tåg på sträckan Odenplan-T-centralen. Från kl. 18.30 gick tågen hela sträckan och från kl. 19.30 enligt tidtabell.  

Hur vanligt är det att passagerare behöver evakueras?

– Det är sällsynt, men om elen bryts så kan inte tåget ta sig framåt, och behöver då evakueras. Det är enbart tryggt att promenera i tunnlarna när personal ifrån MTR leder resenärerna och alla strömskenor är avstängda, säger Cajsa Sjöbäck.