Många stockholmare väntar otåligt på att få vaccinera sig mot covid-19 så att livet kan återgå till det normala.
Men en stor andel är tveksamma, eller säger blankt nej, till vaccinet.
Forskare på Södertörns högskola har följt utvecklingen i Sverige. De senaste siffrorna är från november och visar att 58,5 procent säger ja till att vaccinera sig. 19,6 procent säger nej medan 21,9 procent är tveksamma.
Rädsla för biverkningar
Den vanligaste anledningen är rädsla för biverkningar och att man inte tror att vaccinet är tillräckligt säkert.
– Det är fullt naturligt att vara tveksam inför något nytt, säger Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys vid Karolinska institutet.
Men han tycker det är viktigt att känna till att godkända vaccin har genomgått noggranna och omfattande studier.
30 miljoner doser
Vid det här laget har 80 000 personer vaccinerats i Sverige. De biverkningar som rapporterats är smärta vid injektionsstället, feber, trötthet och klåda men även två allvarliga fall: akut allergisk reaktion och ansiktsförlamning.
– Totalt har covid-19-vaccin getts i mer än 30 miljoner doser över hela jordklotet. Vaccinen har en mycket bra säkerhet, vad vi vet idag, säger han.
Många minns svininfluensan 2009, då Pandemrix orsakade narkolepsi hos över 400 personer.
Finns det risk för något liknande nu?
– Man kan aldrig utesluta att mycket ovanliga och allvarliga biverkningar ses när miljontals människor vaccineras. Dock kan narkolepsi uteslutas då denna biverkan kräver närvaro av ett protein från svininfluensavirus.
Triggar immunförsvaret
Det är läkemedelsbolagen Pfizer/Biontechs och Modernas vacciner som nu används i Europa. De är helt syntetiska och innehåller RNA med coronavirusets genetiska kod. När det injiceras börjar våra celler tillverka ett protein som finns hos viruset och då går immunförsvaret igång.
Kan RNA:t påverka vår arvsmassa?
– Nej, RNA har av naturen kort halveringstid och bryts ned fort. Det är just därför som det måste förvaras fryst.
Flockimmunitet
När tillräckligt många, 70-80 procent av befolkningen, är immuna mot covid-19 uppstår så kallad flockimmunitet. Även de som inte vaccinerat sig kan då andas ut.
– Om 20 procent av befolkningen haft covid-19 och minst 50-60 procent vaccinerar sig så tror man att detta bör hämma smittan, säger Matti Sällberg.
Ska kommuniceras tydligt
Enligt en europeisk studie är personer med låg utbildning och låg inkomst mest tveksamma till att vaccinera sig.
Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm, säger att det är viktigt att så många som möjligt antar erbjudandet så att de som riskerar att bli allvarligt sjuka skyddas.
– De som är tveksamma måste kunna göra ett välinformerat beslut grundat på vetenskap och beprövad erfarenhet. Det oavsett vilken utbildning eller inkomst de har. Det är upp till oss att kommunicera tydligt och enkelt så att alla kan göra sin egen bedömning, säger han.