Tillsammans med Nykvarn är Tyresö den kommun i länet där flest pojkar i årskurs nio har burit vapen de senaste tolv månaderna.

– Vi blev överraskade, det är ju ingen trevlig siffra, säger grundskolechefen Martin Widholm.

Siffran kommer från Stockholmsenkäten, en undersökning som görs bland unga vartannat år och tar upp frågor som psykisk hälsa, fritid, brott och alkoholkonsumtion. I de andra kategorierna stack Tyresö inte ut.

Martin Widholm påpekar att det är svårt att veta hur frågan tolkas och vilken typ av vapen det rör sig om. Som exempel under frågan ges kniv och knogjärn.

Han berättar att skolan arbetar med trygghetsfrågor, bland annat samarbetet med polisen, fritidsgårdarna och fältassistenterna.

Martin Widholm är grundskolechef i Tyresö.

Martin Widholm är grundskolechef i Tyresö.

Privat

– Vi ska undersöka var det här kommer ifrån och vad det beror på. Jag tycker att Tyresö är duktiga på att se barnens behov.

33 vapenbrott

Kommunpolisen Sofie Ordell vet inte varför fler unga pojkar bär vapen, men tror att det kan vara en följd av våldssituationen i samhället.

– Man kan vara rädd, orolig och vill skydda sig själv. Men varför just Tyresö? Visst händer det saker, men vi har inte den graden av otrygghet.

Under årets första halva anmäldes 33 vapenbrott i Tyresö, vilket är den högsta siffran på över tio år. I Värmdö, som ligger i samma polisområde och har en liknande befolkningsmängd, har det hittills i år anmälts 21 vapenbrott.

Brottskategorin vapenbrott innefattar mycket. Sedan 2020 är det vanligaste sortens vapenbrott i kommunen något som kallas innehav av annat vapen, bland annat pepparsprej eller vapendelar.

Sofie Ordell är kommunpolis i Tyresö.

Sofie Ordell är kommunpolis i Tyresö.

Maja Johansson

Statistiken visar att anmälda knivbrott, där den misstänkta är under 18 år, minskar. Varför det går emot svaren i Stockholmsenkäten ska polisen, tillsammans med kommunen, titta vidare på.

– Vi får grotta vidare i det och analysera hur utbrett det är.

Till ungdomarna vill Sofie Ordell hälsa att våld inte är lösningen.

– Det är stor risk att man råkar illa ut om man till exempel har kniv på sig. Föräldrar måste ha en dialog med sina barn, glöm inte att ditt barn kan vara utsatt eller är den som utsätter.