Den 25 november är det Orange Day, dagen då FN uppmanar världen att uppmärksamma våld mot kvinnor. Men för polisen är det här ett arbete som pågår året runt. Christoffer Hjälmroth, chef för gruppen som utreder brott mot barn i Huddinge, vill förändra synen på våld i nära relationer.
– Våld i hemmet är aldrig en privat sak. Om vi får alla att förstå det, kan fler våga anmäla och fler får hjälp att lämna våldsamma relationer, säger han.
Under 2023 anmäldes nästan 38 000 fall av misshandel där gärningspersonen var bekant med offret samt 10 fall av dödligt våld i en parrelation.
Statistiken visar att det framför allt är unga kvinnor mellan 20 och 24 år som drabbas mest.
Larmar först vid akut fara
Trots detta finns ett stort mörkertal, menar Christoffer Hjälmroth. Många kontaktar polisen först i akuta situationer, när de fruktar för sina liv.
– Ofta ringer man först när man har låst in sig på toaletten och är livrädd för att bli ihjälslagen. Där vill vi tillsammans med andra samhällsaktörer flytta fram gränsen, så att människor söker hjälp tidigare.
Tittar man bakåt i tiden har det skett en attitydförändring inom polismyndigheten, enligt Christoffer Hjälmroth. "Förut bedömde man en misshandel i hemmet som ett lägenhetsbråk och man brukade lämna efter att man hade medlat. Poliser i yttre tjänst tar det här på ett större allvar nu," säger han.
Angie Gray
En stor utmaning är att få fler utomstående att våga larma om våld. Christoffer Hjälmroth menar att många är rädda för att "lägga sig i", men uppmanar privatpersoner att tänka framåt.
– Förbered dig mentalt så att nästa gång det händer, då vet du att du ska ringa polisen. Och tänk på barnen, om de finns med i bilden. De är ofta fast i situationen och har ingen möjlighet att själva ta sig därifrån.
Attitydförändring
Christoffer Hjälmroth ser en tydlig attitydförändring inom polismyndigheten. För några år sedan betraktades våld i nära relationer ofta som ”lägenhetsbråk,” och polisen brukade lämna platsen efter att ha medlat mellan parterna.
– Nu upplever jag att det är annorlunda. Poliser i yttre tjänst tar det här på ett större allvar.
Han förklarar att vissa våldsutövare har bristande impulskontroll och ångrar sig efteråt, medan andra agerar med en mer sadistisk natur.
Polisen jobbar för att fler ska lägga sig i och uppmärksamma våld i hemmen.
Angie Gray
– Vi kallar återfallsförbrytare, som vi aktivt behöver arbeta emot, för fokuspersoner. När de dyker upp i våra system försöker vi prioritera de ärendena och kan till och med knacka på deras dörr bara för att visa att vi håller koll på dem.
Enligt honom finns det för närvarande ett tiotal fokuspersoner bara inom polisområde Stockholm Syd.