–  Jag är överlycklig för att jag fick det här jobbet istället för ett sommarjobb på ett äldreboende, till exempel. Att sitta här och diskutera politik gör jag väldigt mycket hellre, säger 16-åriga Maja Kjellgren från Utby.

Det är Hektor Löfgren och Vincent Lekblad, som till vardags studerar på Göteborgs universitet, som håller i kursen ”Think”.  Under fyra veckor har gruppen diskuterat stora tänkare, som Platon, och gått igenom demokratins idéhistoria. De har tittat på spelfilm, politikertal och debattartiklar för att hitta vägar in i politiska och filosofiska frågor.

Stadsdelarna har i uppdrag att skapa feriearbeten för så många ungdomar som möjligt och kursen Think sysselsätter 14 unga mellan 15 och 17 år. De får 61 kronor i timmen, fyra dagar i veckan i fyra veckor, för att tänka.

–       Man kan tycka att diskutera politik är ett väldigt lyxigt jobb, men vi håller ett ganska högt tempo och en ganska hög nivå, säger Vincent Lekblad. Politiska idéer är i grunden ganska komplicerade.

I ett rum på stadsdelshuset vid Kortedala torg går kursdeltagarna igenom en debattartikel i Svenska dagbladet skriven av Ebba Busch Thor: Vänsterns normkritik har underminerat samhället. Vincent Lekblad läser ett stycke ur debattartikeln.

– Vad säger ni, är det analys eller argumentation?, frågar han sedan.

Analys, tycker någon. Både ock, tycker någon. Vincent Lekblad håller med. Det stycket är nog både analys och argumentation.

– Vi tycker att det är en viktig sak att förstå sig på politik. Som medborgare i är det viktigt att kunna engagera sig i politiska frågor, också utifrån en förståelse för idéerna som ligger till grund för politiken, säger Vincent Lekblad. Eftersom det är val i år så är det extra intressant.

Han menar att kursen är ett komplement till grundskolan och gymnasieskolans undervisning. I kursen finns möjlighet att göra en mer djupgående analyser och skapa en bredare förståelse för de politiska frågorna.

– Vår förhoppning är att de tar med sig det kritiska förhållningssättet, inte bara till politik utan till exempelvis media, säger Vincent Lekblad.

Och både Maja Kjellgren och hennes kurskompis Valentina Wahlborg från Kortedala tycker att kursen har gett dem mycket. De ska båda börja på gymnasiet i höst och de tror att kursen kan hjälpa dem att förstå såväl undervisningen där som diskussionerna inför valet om en månad bättre.

– Nu förstår jag vad de menar i TV-debatterna; vad det är de säger och vad det betyder, säger Valentina Wahlborg.

Maja Kjellgren nickar.

– Politik blir ju väldigt mycket roligare om man fattar vad som händer säger hon.

– Exakt, säger Valentina Wahlborg. För jag fattade ingenting förut. Nu kan jag se genom folks retorik, vara mer kritisk och inte alltid tro på vad folk säger.